TV-verversingssnelheid Uitgelegd. 60 Hz, 120 Hz, 240 Hz En Meer...
Ik link alleen naar producten die ik leuk vind. Als je iets koopt via een link in dit bericht, krijg ik mogelijk een commissie: over advertenties

Wat Is Een Vernieuwingsfrequentie Voor Tv? 60 Hz, 120 Hz En 240 Hz Tv’s Begrijpen

Het kan verwarrend zijn om de technische specificaties van een tv-fabrikant te leren kennen.

De verversingssnelheid van de tv is een van de meest populaire. De verversingssnelheid van deze tv is volgens onze bronnen 120 Hz. 240Hz. 480Hz. Meer!

Wat is de beste verversingssnelheid van de tv? Je zou denken dat een hoger aantal beter is. Nou, niet zoveel als je zou denken. In veel gevallen is het zelfs niet mogelijk.

Laten we nu proberen de vernieuwingsfrequenties van OLED en LED-tv’s te begrijpen en enkele veelgestelde vragen te beantwoorden. Dit is een ingewikkeld onderwerp en ik ben geen wetenschapper.

Maar ik zal proberen de belangrijkste punten uit te leggen in woorden die ik kan begrijpen. Ik hoop dat je het nuttig zult vinden.

Wat Is De Verversingssnelheid Voor Een Tv?

De verversingssnelheid van een tv is de snelheid waarmee de afbeelding opnieuw wordt getekend. Of, om het anders te zeggen, hoeveel afbeeldingen het in één seconde kan laten zien.

Hoe sneller een beeld wordt ververst, hoe meer beweging er voor het menselijk oog vloeiender uitziet en minder flikkert.

Dit is een geweldige zaak.

Videoframesnelheden Versus Tv-vernieuwingsfrequenties

Ten eerste is het een goed idee om het verschil te begrijpen tussen de framesnelheid van een video-opname en de verversingssnelheid van uw tv.

Dit zijn twee verschillende dingen, maar ze beïnvloeden elkaar.

Zoals u waarschijnlijk weet, leggen video-opnamen live-actie vast door een reeks stilstaande beelden of frames te maken.

Als deze frames in de tijd dicht genoeg bij elkaar staan, zien we dit als vloeiende beweging bij het afspelen.

De framesnelheid van analoge video werd historisch bepaald door de frequentie van de lokale elektriciteitsvoorziening.

Het betekent dat de situatie in elk land anders was.

  • PAL-regio’s, het grootste deel van Europa) 25 frames per seconde
  • NTSC-regio’s (Noord-Amerika, Japan) 29,97 frames per seconde

Om bandbreedte te besparen tijdens de transmissie, werd analoge video altijd geïnterlinieerd.

Dit betekent dat een enkel frame werd verdeeld in twee velden met daarin de oneven genummerde lijnen en de even genummerde lijnen van het beeld. Het tv-scherm zou deze velden dan in de juiste volgorde weergeven om de video af te spelen.

In PAL-regio’s waren de geïnterlinieerde videofrequenties 50 Hertz (Hz).

25 frames/seconde x 2 velden = 50 velden per seconde

De frequentie van interlaced video’s in NTSC-regio’s was 59,94 Hertz

29,97 frames/seconde x 2 velden = 59,5 velden/seconde

*** Er is veel verwarring over de NTSC 29.97 en 59.94 framerates. Deze frames worden door veel mensen vaak afgerond naar 60 en 30 frames per seconde. Moderne HD-camera’s kunnen opnemen met 29,97, 30 of 59,94 frames per seconde. Het zijn twee verschillende tarieven. Maar om de verwarring nog groter te maken (en het gemakkelijker te maken), zal ik het vanaf nu alleen over 30 en 60 Hz hebben. ***

Waarom worden films gefilmd met 24 frames per seconde?

Filminhoud wordt doorgaans opgenomen met 24 frames per seconde (fps). Dit geldt nog steeds, hoewel sommige films met hogere framesnelheden zijn opgenomen.

Waarom verschilt dit van videoframesnelheden?

Simpelweg omdat toen films voor het eerst werden gemaakt, dit de laagste framesnelheid was die geschikt werd geacht om te bekijken.

Het was veel gemakkelijker en goedkoper om hardware te maken en te gebruiken om films te maken en weer te geven. En het zag er voor het menselijk oog goed genoeg uit om realistisch te zijn.

Het is in de loop van de tijd niet veel veranderd omdat we gewend zijn geraakt aan het kijken naar films met 24 frames per seconde. Deze framesnelheid ziet er geweldig uit en heeft de voorkeur van de meeste mensen.

Dus dat is wat de verversingssnelheid van de video is. Hoe zit het met de verversingssnelheid van ons tv-scherm?

Welnu, vanwege de standaard videoframesnelheden die we zojuist hebben besproken, zijn televisies ontworpen met een verversingssnelheid die overeenkomt met de frequentie van de video-uitzendingen.

Dus tv’s in PAL-regio’s hadden een verversingsfrequentie van 50 Hz en tv’s in NTSC-regio’s hadden een verversingssnelheid van 60 Hz.

Deze framerates zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor analoge tv-systemen. Toch zijn ze de standaard gebleven, zelfs met de nieuwe digitale omroepsystemen ATSC in de VS en DVB in Europa.

Moderne videostandaarden voor uitzendingen ondersteunen een paar verschillende framesnelheden. Dit zijn de meest populaire:

  • 24p: 24 progressieve frames per seconde.
  • 25p: 25 progressieve frames per seconde.
  • 30p: 30 progressieve frames per seconde.
  • 50i: 25 geïnterlinieerde frames per seconde.
  • 60i 30 interlaced frames per seconde
  • 50p: 50 progressieve frames per seconde.
  • 60p: 60 progressieve frames per seconde.

De framesnelheid wordt soms toegevoegd aan het einde van de tv-beeldresolutie om de gebruikte framesnelheid te beschrijven:

  • 1080p30: 1080p-foto met een framesnelheid van 30 Hz
  • 1080p60: 1080p-beeld met een framesnelheid van 60 Hz

Omdat er meer frames zijn om de beweging vast te leggen, zal een hogere framesnelheid vloeiendere bewegingen laten zien. Dit bepaalt hoe vloeiend de beweging op uw tv wordt weergegeven, niet de vernieuwingsfrequentie van de tv.

De tv geeft alleen weer wat oorspronkelijk op de video is vastgelegd.

Vernieuwingstarieven Voor Moderne Flatscreen-tv’s

Vernieuwingstarieven Voor Moderne Flatscreentvs

Nu we weten dat tv’s een standaard verversingssnelheid hebben van 50 Hz tot 60 Hz, zijn we benieuwd waarom we verschillende verversingssnelheden krijgen als we nieuwe tv’s kopen.

Er zijn verschillende verversingssnelheden die kunnen worden vermeld: 120 Hz, 240 Hz of 480 Hz.

U moet eerst begrijpen dat 120 Hz de maximale native verversingssnelheid is voor een flatscreen-tv.

Dit betekent dat hij 120 afbeeldingen per seconde kan weergeven.

De tv die u koopt, heeft een verversingssnelheid van 120 Hz of de oudere 60 Hz-standaard.

Deze frequentie zal in Europa vaker voorkomen bij 50 Hz of 100 Hz, maar een moderne tv ondersteunt ook 60/120 Hz.

Dus als u op zoek bent naar de tv met de hoogste verversingssnelheid, is het antwoord dat de meeste hetzelfde zijn.

Alles wat u als hoger beschouwt, is een marketinghype die is ontworpen om u een betere tv te laten kopen.

Het grotere aantal moet beter zijn, toch?

Ziek bespreken deze hogere verversingssnelheden later.

60 Hz Versus 120 Hz Tv’s

Dus, is een 120 Hz TV beter dan een 60 Hz TV?

Het ligt voor de hand dat een tv met een verversingssnelheid van 120 Hz een vloeiender beeld geeft.

Zo simpel is het echter niet.

Ook is het belangrijk om na te denken over de frequentie waarmee de content op tv te zien zal zijn.

En we weten nu dat de framesnelheid van de inhoud en de verversingssnelheid van de tv twee verschillende dingen zijn.

Als we een video maken die is opgenomen met 60p, en om dit beeld op een 120 Hz-tv weer te geven, wordt elk frame twee keer herhaald:

60 fps x 2 = 120 fps

We herhalen dezelfde frames vier keer voor een 30p-video.

30 fps x 4 = 120 fps

Dit maakt niet uit hoe vloeiend het beeld eruitziet. Er is geen toename in detail van de beweging.

Uw 120 Hz-tv toont u dezelfde frames als een 60 Hz-tv.

Wanneer u een 60 Hz-video invoert, schakelen sommige 120 Hz-tv’s ook gewoon over naar een verversingssnelheid van 60 Hz. Dus nogmaals, geen verschil met een standaard 60 Hz TV.

Betekent dit dat het niet nodig is om een 120 Hz TV te kopen of niet?

Hoewel ik niet zo ver zou gaan, geeft het wel aan dat de voordelen niet zo substantieel zullen zijn als je zou denken.

De belangrijkste voordelen van een 120 Hz TV zijn:

  • sommige video-inhoud en games zijn gemaakt met hogere framesnelheden. De tv geeft ze precies weer zoals ze bedoeld zijn. De HDMI-ingangen van uw tv zijn waarschijnlijk ingesteld op 60 Hz. Dit is de huidige limiet van de HDMI 2.0-specificatie. HDMI 2.0 ondersteunt 4K- en 8K-video bij 120 Hz.
  • Films worden gemaakt op 24 Hz. In sommige gevallen kunnen ze er vloeiender uitzien op een 120 Hz-tv. Elk frame kan vijf keer worden herhaald om de verversingssnelheid van 120 Hz weer te geven. 24 frames per seconde x 5 = 120. Op een 60 Hz TV wordt 3:2 pulldown gebruikt om de film weer te geven. Hierdoor kan het lijken alsof sommige opnamen met een langzame panningscène verspringen. Omdat de 24 frames per seconde van de film niet kunnen worden verdeeld in de 30 frames per seconde van de NTSC-video, wordt dit judder genoemd. Frames worden herhaald, maar niet op een gelijke manier. Om een film af te spelen, passen de meeste tv’s hun verversingssnelheid aan tot 24 Hz.
  • een 120 Hz-tv kan bewegingsinterpolatie toevoegen aan een 60 Hz-bron. Het heeft een snellere verversingssnelheid om extra geïnterpoleerde frames weer te geven. Een 60Hz-tv kan geen 60Hz-bronnen interpoleren omdat deze niet meer dan 60 frames per seconde kan weergeven. Het kan geen bronnen interpoleren met een lagere frequentie dan 60 Hz. Dit is alleen handig als het soap-opera-effect je aanspreekt. Hieronder vindt u een gedetailleerde uitleg van bewegingsinterpolatie.
  • sommige tv’s zijn gevoelig voor bewegingsonscherpte. Dit is waar het beeld lijkt te vervagen bij het weergeven van snel bewegende inhoud zoals games en sport. Dit irriteert sommige mensen meer dan anderen. Een hogere verversingssnelheid kan bewegingsonscherpte helpen verminderen bij gebruik met verschillende verwerkingstechnieken. Bewegingsonscherpte wordt echter veroorzaakt door verschillende factoren en de verversingssnelheid van de tv heeft hier weinig invloed op. Verderop in dit artikel vindt u een beschrijving van bewegingsonscherpte op tv-schermen.
  • Als je gevoelig bent voor flikkering, zou een tv met een hogere verversingssnelheid moeten kunnen helpen.

Dus hoewel er enkele voordelen zijn van een 120 Hz-tv, zult u er misschien niet veel van vinden die nuttig zijn in uw dagelijkse kijkervaring.

U kunt mogelijk niet kiezen welke tv u koopt als u een nieuwe koopt.

De verversingssnelheid van een 4K-tv is doorgaans 120 Hz. Ook al zullen sommigen beweren meer te hebben!

Goedkopere modellen mogen slechts 60 Hz zijn.

Ik heb de verversingsfrequenties voor de aanbevolen modellen opgenomen in mijn gids voor OLED- en LED-flatscreen-tv’s die in 2021 de beste OLED- en LED-flatscreen-tv’s zijn.

Dus, hoe verklaren we de hogere verversingsfrequenties van 240 Hz en hoger?

240 Hz & 480 Hz Refresh Rate TV’s

Een tv kan worden geadverteerd met een verversingssnelheid van 240 Hz. Goed, hè?

Dat is het niet, het is gewoon vals.

Een verversingssnelheid van 480 Hz? Wauw, dat klinkt geweldig!

Behalve, het is niet echt.

Zoals we al zeiden, is de huidige verversingssnelheid voor Amerikaanse tv’s 60 Hz en 120.

Dit zijn native verversingssnelheden i.

e. De snelheid waarmee de tv het scherm kan verversen.

Al het andere dat u ziet, is marketingrook en spiegels die door de fabrikant zijn vrijgegeven om hun tv aantrekkelijker te maken.

Deze hogere verversingsfrequenties kunnen alleen worden bereikt door de tv die het beeld verwerkt.

Elke fabrikant gebruikt zijn eigen naam om dit materiaal te verwerken:

  • Samsung bewegingssnelheid
  • Sony Flow XR
  • LG TruMotion
  • Effectieve vernieuwingsfrequentie van Vizio
  • Toshiba doorzichtig frame
  • Sharp AquoMotion
  • TCL Clear Motion Index

Elk van deze wordt gebruikt om een verversingssnelheid te claimen die hoger is dan het werkelijke cijfer voor de tv. Het is moeilijk om gelijk met gelijk te vergelijken.

De 4K-tv’s van Samsung kunnen een bewegingssnelheid van 120 hebben en een native verversingssnelheid van 60 Hz.

Een 4K Samsung-tv heeft een native verversing van 120 Hz voor een bewegingssnelheid van 220.

Het kan verwarrend zijn om het verschil tussen de verversingssnelheid en de bewegingssnelheid te begrijpen, zoals u kunt zien.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop tv-fabrikanten proberen vloeiendere bewegingen te bereiken.

De meest voorkomende zijn motion interpolation en black frame insertion/backlight scanning.

Deze verwerkingstechnieken zorgen voor hogere verversingssnelheden.

Wat Is Bewegingsinterpolatie?

Het idee achter bewegingsinterpolatie is dat we de framesnelheid van een videobron kunnen verhogen door extra frames toe te voegen.

Frames die niet bestaan in de eigenlijke opname.

Om een video van 60 Hz af te spelen bij 120 Hz (of meer), kunnen we daarom bewegingsinterpolatie inschakelen in het weergavemenu van de tv.

Hoewel elke fabrikant het misschien iets anders noemt, is het concept hetzelfde.

Bewegingsinterpolatie creëert extra frames door gefundeerde gissingen te maken over waar beweging tussen twee frames zal zijn.

Effectief twee opeenvolgende frames nemen en een extra midden maken.

Als de frames in een 60 Hz-video als volgt zijn:

Dan zal de bewegingsinterpolatie een extra frame in het midden toevoegen.

Het resultaat is dat de beweging er vloeiender uitziet omdat er minder sprongen zijn van het ene frame naar het volgende:

De truc om dit effectief te laten werken, is hoe goed het interpolatie-algoritme de taak uitvoert.

Hoewel dit goed kan werken voor sommige snel bewegende beelden zoals sport, vinden veel mensen het niet leuk.

Hierdoor kan het beeld er erg kunstmatig uitzien, vooral wanneer het wordt gecombineerd met films. Deze look wordt vaak het soap-opera-effect genoemd.

Gamen wordt niet aanbevolen omdat dit lag kan veroorzaken.

Het is dus prima om tv-programma’s te kijken, maar het maakt gamen moeilijk.

Als je het niet zeker weet, zet je hem gewoon aan in het menu van je tv en kijk je hoe hij eruitziet.

Je kunt het altijd weer uitzetten!

Scannen Met Achtergrondverlichting En Invoegen Van Zwart Frame

Deze technieken kunnen op bepaalde tv’s worden gebruikt om beweging te vergroten en de fabrikant in staat te stellen hogere verversingsfrequenties te claimen.

Ze zijn niet direct verbonden met de verversingssnelheid van een tv, maar ze kunnen effectiever zijn op een tv met een hogere verversingssnelheid van 120 Hz.

Het invoegen van een zwart frame en het scannen met achtergrondverlichting zijn in principe hetzelfde proces. Fabrikanten noemen ze verschillende dingen.

Het idee is dat door het scherm zwart te maken tussen elk frame van een video, we het oog voor de gek kunnen houden door vloeiendere bewegingen te zien.

Dit werkt omdat bewegingsonscherpte deels wordt veroorzaakt doordat de pixels van het tv-scherm niet snel genoeg van kleur veranderen.

Televisies gebruiken een proces dat bekend staat als sample and hold, waardoor de pixels hun kleur gedurende een bepaalde tijd behouden.

Het menselijk oog kan dit zien als een vervaging van het beeld in snel bewegende beelden.

Dit probleem kan worden opgelost door het scherm tussen frames zwart te maken. Hierdoor wordt de kleurovergang tussen pixels scherper en schoner.

Details over hoe het werkt zijn echter niet zo belangrijk.

Je moet alleen weten dat sommige mensen denken dat het behoorlijk effectief kan zijn. Anderen kunnen het niet aan.

Deze functies kunnen worden in- of uitgeschakeld via de menu-instellingen van de tv.

Het is het proberen waard.

Wat Is Bewegingsonscherpte Bij Tv?

Bewegingsonscherpte is al een paar keer eerder genoemd, dus het lijkt logisch om uit te leggen.

Dit is iets wat ik belangrijk vind om te vermelden in een artikel over verversingsfrequenties.

Veel mensen zijn in de war over het verschil tussen verversingsfrequenties van tv en bewegingsonscherpte.

Ze geloven dat hoge verversingsfrequenties bewegingsonscherpte zullen elimineren. Het kan helpen, maar het is niet de oplossing.

Vergeet niet dat de framesnelheid van het bronmateriaal een belangrijke factor is bij het zien van vloeiende bewegingen.

Progressieve video opgenomen met 60 fps ziet er vloeiender uit dan die opgenomen met 30 fps omdat het meer details in de beweging vastlegt.

Bewegingsonscherpte is iets anders.

Bewegingsonscherpte op een tv treedt op wanneer het beeld wazig lijkt te worden wanneer er snelle beweging op het scherm is.

Dit is vooral merkbaar bij sportinhoud.

Bewegingsonscherpte op een tv-scherm

Het is een verkeerd begrepen probleem omdat de bewegingsonscherpte die je ziet door verschillende factoren kan worden veroorzaakt:

  • De reactietijd van het tv-paneel. Sommige typen tv kunnen hun pixels sneller in- en uitschakelen dan andere. OLED TV-technologie heeft zeer snelle reactietijden. LED-tv’s minder.
  • Van sample en hold technieken. Als de pixels een vaste tijd aan staan, is dit voor het menselijk oog te zien als bewegingsonscherpte wanneer het beeld snel beweegt. Helaas gebruiken OLED-tv’s sample en hold, net als led-tv’s. Hun voordeel van snelle responstijden kan dus worden verminderd.
  • Vervagen op het bronmateriaal. Er kan bewegingsonscherpte in de inhoud optreden, vooral als deze is gemaakt met korte sluitertijden.
  • Als de resolutie van de afbeelding is verlaagd om overeen te komen met de oorspronkelijke resolutie van uw scherm.
  • Van het proces van het deïnterliniëren van materiaal voordat het wordt weergegeven op een progressief tv-scherm.
  • Comprimeer de video om de bezorging bij u thuis te versnellen. online streamingdiensten.

Al deze kunnen bijdragen aan wat mensen zien als bewegingsonscherpte. Zoals u kunt zien, wordt geen van deze direct veroorzaakt door een lage verversingssnelheid.

In een modern tv-paneel zijn er een aantal manieren om het effect van bewegingsonscherpte te verhelpen.

Ze zijn onze oude vrienden bewegingsinterpolatie en tegenlichtscanning.

Deze hebben we verderop op de pagina al besproken.

Deze technieken kunnen effectiever worden gemaakt door de verversingssnelheid te verhogen, maar ze zijn slechts een deel van het probleem van het verminderen van tv-onscherpte.

Bewegingsonscherpte op een tv kan erg vervelend zijn. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen voor bewegingsonscherpte.