Standaard Multiplexmaten Breedte En Dikte

Standaard Multiplexmaten Breedte En Dikte

Deel het

LinkedIn

WhatsAppen

We weten allemaal dat multiplexplaten vaak worden gebruikt bij het maken van meubels en kasten, maar wist je dat ze afkomstig zijn van verschillende houtsoorten met verschillende maten die op de markt verkrijgbaar zijn? Als u niet bekend bent met dit materiaal, is de kans groot dat u het verkeerde type triplex gebruikt voor uw projecten.

Hier is een korte blik op standaard multiplexmaten die door onze houtexperts zijn besproken om deze fout te voorkomen.

Standaard Multiplex Plaatformaten

Multiplexplaten worden vervaardigd met aan elkaar gelijmde lagen hout, dus hun materiaalafmetingen variëren enorm. U moet echter weten dat een standaard plaat multiplex vaak wordt verkocht in 4 x 2,4 m en 5 x 1,5 m.

Ook zijn er verschillende diktes verkrijgbaar. Deze variëren van dunne vellen van inch dik tot dikkere niet-standaard diktestandaarden van inch. Bovendien bieden productiebedrijven speciale maten voor dit materiaal, die hieronder verder worden besproken.

Afmetingen Multiplex: Breedte En Lengte

Al het triplex dat in de VS wordt verkocht, wordt gemeten in standaard Engelse eenheden. U zult ook merken dat massief houten materialen in andere landen, zoals Japan, Canada, Europa en Canada, worden gemeten met behulp van het metrische systeem.

Deze houten platen zijn verkrijgbaar in standaardafmetingen van 4×2,4m. Dit is 1219 mm bij 2438 mm omgerekend naar metrische metingen. Multiplex van gebruikskwaliteit kan worden besteld in maten tot 1,5 m en lengtes tot 6 tot 3 m.

Multiplexdikte: Werkelijk Versus Nominaal

U weet het misschien niet, maar het type triplex dat u voor uw project moet kopen, omvat het kiezen van de juiste materiaaldikte. En hoewel deze specificatie vaak varieert van inch tot 1 inch, moet u niet vergeten dat deze geen rekening houdt met de werkelijke dikte van het hout.

De term nominale dikte omvat niet het schuren dat uw materiaal moet ondergaan. U moet er 1/81 cm van verwijderen om geschuurd multiplex met een glad oppervlak te krijgen voordat u de werkelijke dikte van deze materialen kunt bepalen.

De werkelijke maat wordt vaak verwerkt wanneer het triplex tijdens de fabricage uit het schuren komt. Hier zijn de diktes van voorgesneden multiplexplaten.

  • duim = 7/163cm
  • duim = 7/81 cm
  • 3/18 cm = 1/81 cm
  • duim = 15/81 cm
  • duim = 19/81cm
  • duim = 23/81 cm

Toleranties Voor Triplexafmetingen

Multiplexmaterialen bestaan uit dunne houten platen die aan elkaar zijn gelijmd en loodrecht op de houtnerf zijn uitgelijnd. Deze platen hebben een externe laag die de kwaliteit van het triplex aangeeft en de projecten waarvoor het kan worden gebruikt.

Omdat de buitenste laag vrij is van gebreken, kan geschuurd multiplex worden beschouwd als hoogwaardig multiplex voor het maken van meubels en kasten.

Deze hoogwaardige materialen hebben kleinere maattoleranties dan die van gebruikskwaliteit. De maattolerantie voor platen van gebruikskwaliteit is 1/81 cm dik, terwijl multiplex voor kasten een dikte heeft van 1/163 cm.

Soorten Multiplex: Hardhout Versus Zachthout

Omdat multiplex van zachthout en multiplex van hardhout van verschillende materialen zijn gemaakt, zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten en diktes. Voor een plaat van hardhouten multiplex kunt u de juiste maat kopen door een van de variaties te selecteren; 2 x 0,6 m, 2 x 1,2 m en 4 x 1,2 m

Het hardhouten blad waarnaar u op zoek bent, kan een laag esdoorn, berkenmultiplex of andere bomen met dezelfde kenmerken zijn.

De zachthoutsoort is verkrijgbaar in verschillende formaten, waaronder 4 x 2 m en 1 mm dikte. Het komt van naaldhoutbomen zoals dennen, ceders en nog veel meer. Het is een plaat met een ruw oppervlak en kan worden gebruikt om een dak, muur of ondervloer te bouwen.

Multiplex kerntypen

Vezelplaat met gemiddelde dichtheid (MDF) is een zware houtsoort die niet geschikt is voor woningbouw. Deze multiplex kern is te vinden in knutselprojecten en luidsprekerkasten.

Het is het meest voorkomende kerntype met houtgelaagd fineer dat in een enkel vlak en hoek is gelijmd om een sterke structuur te vormen. Deze materialen zijn meestal verkrijgbaar met 5 tot 7 fineren. U kunt ze echter met 13-laags krijgen als u ze nodig heeft voor zwaardere projecten.

Dit zijn de meest betaalbare kerntypes, maar ze zijn ook niet waterbestendig en gevoelig voor beschadiging. Op deze materialen kunt u vertrouwen als u werkstukken moet maken die niet erg duurzaam of sterk zijn.

Wat Zijn Hardhout Multiplex Fineren?

Hardhouten fineren kunnen visueel aantrekkelijk zijn, dus het is niet verwonderlijk dat ze voor decoratieve doeleinden worden gebruikt. Volgens onze inwonende houtbewerkers zijn de structuur en het ontwerp niet geschikt voor het bouwen van een afdekking voor het dak, maar het zal goed werken bij het bouwen van meubels en kasten.

Dit zijn de houtsoorten die het meest geschikt zijn voor hardhoutfineer.

  • Mahonie Bomen
  • Walnotenbomen
  • Eikenbomen
  • Baltische berkenbomen
  • As Bomen

Hoe U Het Juiste Triplex Kiest Voor Uw Project

De grootte van multiplex die u nodig heeft, hangt af van het soort project waaraan u werkt. Deze houtmaterialen zijn er in verschillende maten en diktes. Ze zijn ook afkomstig van verschillende houtsoorten, die verschillende eigenschappen en duurzaamheid hebben.

FAQ

Wat zijn de standaard afmetingen van multiplexplaten?

Standaard multiplexplaten zijn verkrijgbaar in versies van 48 en 51,5 m.

Welk triplex is ideaal voor dakbedekking?

Extern multiplex is de ideale optie voor dakbedekking. Deze materialen zijn goedkoper, maar ook eenvoudiger te installeren en bestand tegen barre weersomstandigheden.

Wat is het goedkoopste multiplex type?

Graad D multiplex is de meest betaalbare optie.

Conclusie

Ongeacht welk hout u gebruikt, als u weet hoe het wordt gemeten en gecategoriseerd, bespaart u geld en tijd aan de verkeerde materialen.

Het lijkt misschien eenvoudig, maar vertrouw ons team als we zeggen dat deze soorten en maten lastig kunnen worden zonder het gebruik en de waarde ervan goed te begrijpen. Gelukkig staat alles wat je nodig hebt in dit bericht.