CV Ketel Maakt Lawaai? Hier Is Wat Te Doen

Ik kreeg onlangs de vraag: Wat moet ik doen in mijn ketel maakt geluid? Hoewel dit misschien een kwestie van een loodgieter lijkt, zijn er zeker manieren om het vanuit een geluidsisolerend standpunt te benaderen. Dat is waar ik in dit artikel naar ga kijken. Hier is een snelle reactie:

Wanneer een ketel geluid maakt, is het allereerste wat u moet doen bevestigen dat dit geen teken is van een groter probleem. Anders kunt u het beste een aantal geluidsisolerende oplossingen op de ketel aanbrengen om deze eenvoudiger en minder opvallend te maken.

In dit artikel zal ik de veelvoorkomende problemen onderzoeken die ertoe leiden dat een ketel lawaai maakt, samen met de beste manieren om deze problemen aan te pakken. Maar als u niet zeker weet wat de geluidsbron is, kunt u altijd het beste contact opnemen met een professionele loodgieter.

Redenen Om Een Ketel Lawaai Te Laten Maken

Het is volkomen normaal dat een ketel wat geluid maakt omdat het bewegende delen zijn. Als er niets anders is, kan de pomp die water door het verwarmingssysteem duwt bijzonder luid zijn, vooral bij oudere ketels.

De meesten van ons wennen aan de normale geluiden die een ketel maakt, aan het stadium waarin we het vaak niet meer opmerken. Dus als een ketel geluiden begint te maken die anders klinken, kan dit een indicatie zijn van een groter probleem.

Dat gezegd hebbende, sommige mensen kunnen zelfs worden verdreven door gewone ketelgeluiden. Dit geldt met name als je een ouder model hebt, omdat zowel het tijdperk van deze onderdelen als hun ontwerp ertoe kunnen leiden dat ze veel luider zijn dan nieuwere versies.

Dus het allereerste dat u moet doen als uw ketel geluid maakt, is de oorsprong te identificeren. Dit kan eenvoudig zijn als uw cv-ketel een foutmelding geeft, die wordt gecontroleerd aan de hand van de handleiding. Het is echter niet altijd even eenvoudig op te lossen.

Veel ketelgeluiden kunnen worden verduidelijkt als fluiten, zoemen, bonzen, klikken, tikken of trillen. Belangrijk is dat er 7 vrij veel voorkomende oorzaken van deze problemen zijn, namelijk:

1. Lage Waterdruk

Lage waterdruk kan dreunende of bonkende geluiden veroorzaken, zowel eenmalig als constant. Een lage waterdruk duidt niet noodzakelijkerwijs op een lek in het systeem, aangezien ketels af en toe zelf een drukafvoer kunnen uitvoeren.

Als de belasting van uw systeem aan de lage kant is en ook de verwarming wordt geschakeld, kan deze drukpiek ertoe leiden dat lucht door de leidingen wordt geduwd, wat normaal gesproken de bonzende geluiden veroorzaakt.

Uw ketel moet een manometer hebben die u vertelt of de druk correct is. Als deze laag is, heeft u mogelijk een lek in het systeem. In dat geval moet u het probleem lokaliseren en identificeren.

Als u het debiet in uw ketel kunt verhogen, moet u in staat zijn om het probleem op te lossen, al is het maar tijdelijk. Maar als het aanhoudt, kunt u het beste een loodgieter bellen om het voor u te repareren.

2. Een Opeenhoping Van Slib Uit De Leidingen

Slib kan zich ophopen in alle ketelsystemen, vooral in oudere huizen. Het is te wijten aan een defect in de leidingen, wat eenvoudig te wijten kan zijn aan water dat door metalen leidingen stroomt, waardoor corrosie ontstaat.

Dit slib reist vervolgens door het verwarmingssysteem en veroorzaakt klik- en tikgeluiden. In het ergste geval zal het vast komen te zitten aan de ketel en tot een congestie leiden, net zoals onze slagaders verstopt raken met cholesterol.

Gelukkig is dit een vrij eenvoudig probleem om te corrigeren. Om te beginnen is het de moeite waard om te proberen het systeem door te spoelen om al het slib te verwijderen. Dit is veel succesvoller als je er eerst een paar reinigers in gooit, wat helpt om grotere of vastere componenten af te breken.

Nadat u een eerste spoeling hebt voltooid, kunt u het beste een boilerfilter installeren. Een boilerfilter is in wezen een opslag- en magneetcontainer die op het leidingwerk is aangesloten. Het trekt al het metaal naar buiten terwijl het verwarmingswater er doorheen stroomt, waardoor het systeem schoner blijft.

3. Luchtsluis In De Pomp

Net als elk ander apparaat dat zich met water bezighoudt, is een ketel gevoelig voor luchtsluizen. Een luchtsluis wordt simpelweg veroorzaakt doordat je het al geraden hebt lucht in de leidingen. Dit komt vooral vaak voor bij nieuw geïnstalleerde ketels of bij langdurig warm water.

Een luchtsluis bij de ketel kan leiden tot bonzen, dit kan één keer zijn als de kraan wordt dichtgedraaid of constant als je een tijdje water hebt stromend.

De meeste ketelpompen hebben een schroef die kan worden gebruikt om de pomp te ontluchten, dus hetzelfde als bij het gebruik van een radiator. Maar als u dit niet gemakkelijk kunt vinden, kunt u het beste een professional inschakelen. Ze zouden het probleem vrij snel moeten oplossen.

4. Probleem Bij Het Gebruik Van Het Contact

Wanneer je een hete kraan of de verwarming opendraait, moet je ketel enkele klikgeluiden maken en vervolgens aanslaan. Dit is het licht in de waakvlam. Maar als het knalt en niets doet, heb je misschien een probleem.

Een reeks klikkende of tikkende geluiden gevolgd door niet veel zal hoogstwaarschijnlijk betekenen dat uw ontsteker defect is of dat er een probleem is met uw gastoevoer. Hoe dan ook, dit is waarschijnlijk een van de ernstige problemen omdat het ertoe bijdraagt dat de ketel gewoon niet functioneert.

Het beste wat u hier kunt doen, is een loodgieter bellen, omdat dit een meer technische moeilijkheid is dan de andere genoemde. Sterker nog, het kan erop wijzen dat je goed met de gasdistributie werkt, wat je nooit zou moeten doen.

5. Geblokkeerde Warmtewisselaar

De warmtewisselaar is waarschijnlijk een van de meest cruciale onderdelen van een ketel. Uiteindelijk is het het onderdeel dat warmte van gas omzet in verwarmd water. Daarom is het problematisch om een defect exemplaar te hebben.

Een ketel met een geblokkeerde warmtewisselaar zal klinken als zijn eigen fluiten of gorgelen, wat misschien nooit positieve geluiden zijn. Het wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een opeenhoping van kalk of slib, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn.

Dit rapport geeft meer details over de beste diagnose van het probleem, en het eerste dat u kunt proberen, is een systeemspoeling zoals eerder beschreven. Het kan echter het beste zijn om in plaats daarvan een monteur in te schakelen, omdat dit een ander mogelijk technisch probleem is.

6. Kalkaanslag

Net als bij slib kan uw ketelsysteem verstopt raken door mineralen in het water. Dit is een veelvoorkomend probleem in gebieden met hard water, dat is ongeveer 85% van de VS.

Deze mineralen hechten zich vast aan de leidingen en het ketelsysteem, waardoor verstoppingen ontstaan. Dit kan leiden tot problemen met de soort en wordt gekenmerkt door sissende, tikkende en bonkende geluiden.

De beste manier om dit aan te pakken is door het systeem door te spoelen met een kalkremmer en vervolgens een kalkremmer te plaatsen. Maar het kan jaren duren om het probleem op de juiste manier op te lossen, aangezien minerale afzettingen erg moeilijk te verwijderen zijn, vooral als je ze niet kunt zien.

Als het een uitdaging lijkt te zijn, schakel dan een professionele ingenieur in, want die zal waarschijnlijk zeer goed op de hoogte zijn van het probleem als ze in een moeilijk watergebied werken. Zodra het probleem is opgelost, kunt u het beste uw systeem regelmatig onderhouden om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.

7. Pompbeslag:

De ketelpomp is hoogstwaarschijnlijk een van de hardst werkende onderdelen van het hele systeem. Als het onlangs begonnen zoemende geluiden te maken of trilt, dan is het waarschijnlijk in beslag genomen.

Het allereerste dat u moet doen, is controleren hoe sexy het werkelijk is. Een normaal functionerende pomp zal heet zijn, maar niet te heet. Als het warmer is dan je denkt dat het zou moeten zijn, is het waarschijnlijk in beslag genomen.

Vervolgens moet u proberen de oorzaak van het probleem vast te stellen, namelijk slib dat uit de pomp kan worden opgevangen. Maar het is niet eenvoudig om dit te doen zonder het uit elkaar te halen.

Als je een deskundige inschakelt, zullen ze waarschijnlijk voorstellen om de pomp te vervangen, wat vaak eenvoudiger is dan proberen een onderdeel te vervangen. Dit is ook niet bijzonder duur en zal betekenen dat het langer zal werken.

Is Het De Ketel?

Een ander ding om te overwegen is of het geluid afkomstig is van de ketel. Geluid reist heel goed door leidingen en dus kan het probleem ergens anders vandaan komen.

De eenvoudigste manier om dit te controleren, is door in de buurt van de ketel te gaan staan terwijl deze in werking is. Als het het luidst is in de ketel, dan is dat waarschijnlijk de oorzaak. In het geval dat het geluid luider klinkt wanneer het dicht bij de leidingen staat, dan komt het van elders.

Hoe U Uw Ketel Stiller Kunt Maken?

Als het geluid dat uw ketel maakt, geen teken is van een groter probleem, is het de moeite waard om manieren te vinden om het eenvoudiger te maken. Gelukkig is dit vrij eenvoudig met het brede assortiment aan geluiddempende materialen dat er is.

Voordat u ingaat op hoe u het geluid van uw ketel kunt verminderen, is het de moeite waard om op te merken dat u geen geluiddempende materialen direct op de ketel mag aanbrengen. Geluidsisolatiematerialen zijn vaak zeer effectieve warmte-isolatoren, en daarom kan het plaatsen op de ketel tot grotere problemen leiden.

Maar als je intelligent bent over de manier waarop je het probleem benadert, dan zou dit geen probleem moeten zijn. Hier zijn mijn beste oplossingen voor het geluiddicht maken van een ketel:

1. Vergeet Regelmatig Onderhoud Niet!

Het allereerste dat u altijd moet doen, is ervoor zorgen dat uw ketel goed wordt onderhouden. Dit verkleint hopelijk de kans dat sommige van de bovenstaande problemen zich voordoen, wat betekent dat u alleen standaard ketelgeluiden krijgt.

Laat uw cv-ketel minimaal één keer per jaar nakijken door een daarvoor opgeleide monteur. Een goed onderhouden ketel kan de klus meer dan 20 jaar klaren met minimale problemen, waardoor de prijs van een jaarlijkse service behoorlijk kosteneffectief is.

2. Maak De Ketelkast Geluiddicht

Een effectievere oplossing voor het geluiddicht maken van de ketel zelf is het geluiddicht maken van de kast die erin is opgeslagen. Zelfs in een kleine ketelkast moet je de mogelijkheid hebben om voldoende geluiddempende materialen te plaatsen om het verschil te maken.

Raadpleeg voordat u begint de handleiding van uw ketel voor advies over hoeveel ruimte uw ketel nodig heeft. De meeste hebben ongeveer 25 cm afstand boven en 10 cm onder nodig, maar dit kan per merk verschillen.

De beste dingen die je kunt gebruiken om een ketelkast geluiddicht te maken zijn:

Massa Geladen Vinyl

Het belangrijkste voordeel in deze situatie is dat het vrij dun is, wat betekent dat er minder kans is dat het de ketel beïnvloedt. MLV is echter behoorlijk fors, dus het kan zijn dat de installatie moeilijk is.

De eenvoudigste manier om dit probleem te omzeilen, is door de MLV te repareren in een stuk triplex of vergelijkbaar materiaal, dat vervolgens aan de binnenkant van de ketelkast kan worden bevestigd.

Akoestisch Isolatieschuim

Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijker is om mee te werken dan MLV, maar het beste kan worden gebruikt met een ander product om het geluid nog meer te verbeteren. Het zou bijvoorbeeld het beste passen op een stukje akoestiek, dat dan aan de binnenkant van de ketelkast zou kunnen worden gemonteerd.

Steenwol

Hoewel ik graag zou hopen dat het nooit op het podium zou komen, kan Rockwool brandvertragend zijn. Dit betekent dat het mogelijk een van de beste producten is om in een ketelkast te gebruiken, omdat het je in ieder geval zal beschermen als er brand is.

Het spreekt echter voor zich dat Id normaal gesproken probeert om het gebruik van geluiddempende materialen te vermijden die brandgevaarlijk kunnen worden, bijvoorbeeld akoestisch schuim of geluiddichte gordijnen.

Hoewel hedendaagse ketels meestal vrij weinig gevaar lopen als het gaat om branden, lijkt het weinig zin om ontvlambare stoffen aan de mix toe te voegen, omdat dit de zaken alleen maar erger zal maken.

Bovendien is het de moeite waard om in gedachten te houden dat u uw ketel regelmatiger moet observeren als u de kast geluiddicht wilt maken. De kans dat je problematische geluiden opmerkt, is immers veel kleiner als je niets uit de kast hoort komen.

Om dit probleem op te lossen, controleert u het gewoon na een week terwijl het werkt. Als je dit combineert met een blik in de manometer, dan moet je al je bases gemakkelijk afdekken.

3. Geluiddichte Deur En Vloer

Nadat je de muren hebt aangepakt, kun je het beste de deur geluiddicht maken, samen met de grond als je er helemaal voor wilt gaan. Iedereen die bekend is met geluidsisolatie weet dat deuropeningen een van de zwakste plekken in een ruimte zijn voor geluidslekkage.

De beste manier om dit probleem het hoofd te bieden, hangt af van waar uw ketel is opgeslagen. Als het in een bezemkast staat met een typische binnendeur, dan is het de moeite waard om deze om te schakelen naar een goede omdat het een enorm verschil zal maken.

Als de cv-ketel zich in een keukenkastje of iets dergelijks bevindt, dan wil je het anders aanpakken. De beste manier om een kastdeur geluiddicht te maken, is door er wat geluiddempende materialen aan toe te voegen, precies zoals de muren.

Het beste is om het dunste maar dichtste geluiddempende materiaal te gebruiken, zoals MLV. Dit zal zeker de minste afstand in beslag nemen, wat hopelijk een kleine invloed zal hebben op uw ketel. Kijk op deze website voor wat specifiekere keukengeluidsisolatieoplossingen.

Voor geluidsisolatie van de grond kunt u het beste wat akoestisch isolatieschuim of iets dergelijks gebruiken. Dit is echter hoogstwaarschijnlijk de laatste plaats die u moet aanpakken, en het zal niet echt een enorm verschil maken.

In tegenstelling tot iets als een wasmachine of droger, is het niet mogelijk dat uw ketel op de grond staat en in plaats daarvan is aangesloten op het stopcontact. Daarom zal elk gecreëerd geluid niet goed in de vloer terechtkomen.

4. Upgrade Uw Systeem

Een van de eenvoudigste manieren om het algehele geluid van uw ketel te verminderen, is wellicht om deze te vervangen door een recenter model. Dit is echter waarschijnlijk alleen van toepassing als uw ketel meer dan tien jaar oud is.

Veel hedendaagse combiketels zijn bijna geruisloos behalve de pomp. Dus als u betaalt om het systeem te laten spoelen, een slibfilter te installeren en vervolgens een nieuwe ketel te plaatsen, dan zou u een enorm verschil moeten zien met het algehele geluidsniveau.

Een cv-ketel repareren is niet de goedkoopste optie, maar als je de kosten spreidt over de levensduur van de cv-ketel, is het niet al te duur. Hoewel dit een ketel niet volledig geluiddicht zal maken, is het een eenvoudige manier om het geluid dat het maakt in de eerste plaats te verminderen.

Enkele Afsluitende Gedachten

Als uw ketel geluid maakt, moet u eerst beoordelen of deze goed werkt. Als dit de situatie is, zijn er een paar methoden voor geluidsisolatie die u kunt proberen. Ik raad u echter aan om dit voorzichtig te doen en alle aanbevelingen in de handleiding van de ketel op te volgen om brand te verminderen.

48 stuks akoestisch schuimpaneel wig studio geluidsisolatie wandtegels 30,5 x 30,5 x 2,5 cm
  • goed voor studio's, opnamestudio's, geluidscabines, controleruimtes.
  • Gebruikt om midden- tot hoge frequenties te absorberen en echo's te verminderen....
  • schuimtegels perfect uitgelijnd, professionele geluidskwaliteit
  • Kleur: zwart totale grootte: 30 x 30 x 2,5 cm Pakket omvat: Verpakking van 48...
  • Comprimeer de verpakking. Producten van hoge kwaliteit. Open de verpakking voor...
Dibapur Noppenschuim, 100 cm x 200 cm x 3 cm, akoestisch schuim, geluidsisolatie
  • Effectieve geluidsbescherming dankzij hoogwaardig geluidsabsorptiemateriaal.
  • Bewezen en gecertificeerde kwaliteit; getest op schadelijke stoffen volgens...
  • Makkelijk aan te brengen: bedek in een handomdraai je muur, plafond of vloer met...
  • Veelzijdig gebruik: muziekkamer, partykelder, geluidsstudio, werkkamer, woning...
  • Mooi: geluidsabsorberende schuimstof in antraciet/zwart (de kleur kan licht...
Piramideschuim, akoestisch schuim, zelfklevend, 100x50x5 cm, geluidsisolatiematten voor effectieve akoestische isolatie
  • Uitstekende geluidsisolatie: effectieve geluidsisolatie dankzij hoogwaardig...
  • Geteste en gecertificeerde kwaliteit: getest op schadelijke stoffen, Made in...
  • Eenvoudig aan te brengen met een zelfklevende kant: bekleed in een handomdraai...
  • Veelzijdige gebruiksmogelijkheden - muziekkamer, partykelder, geluidsstudio,...
  • Aantrekkelijke look - schuimrubberen geluidsdempers in antraciet/zwart met...
Allxinlog akoestische schuimplaat voor geluidsisolatie in de studio, wandpanelen, 30,5 x 30,5 x 2,5 cm, 96 stuks
  • Geschikt voor studio's, opnamestudio's, zangcabines, regeerruimtes.
  • Wordt gebruikt om middelgrote tot hoge frequentiebereiken te absorberen en...
  • Perfect uitgelijnde schuimstoftegels, professionele geluidskwaliteit.
  • Kleur: bordeauxrood/zwart Totale afmetingen: 30 x 30 x 2,5 cm Inhoud van de...
  • Gecomprimeerde verpakking Hoogwaardige producten Open de verpakking voor een...
Vierkante akoestische platen, zelfklevend, 12 stuks, geluidsabsorberende geluidsisolatie met hoge dichtheid, voor wandplafonds, hout en deur - akoestisch paneel, geluidsisolatieplaten, akoestische plaat, 30 x 30 x 0,9 cm, wit
  • Akoestiek: onze akoestische platen absorberen geluiden, verminderen de...
  • Ontwerp: vierkant design, past elk stuk decoratief en past bij elkaar, voor een...
  • Montage: onze akoestische platen zijn zelfklevend en kunnen heel eenvoudig...
  • Hoogwaardig: de geluidsisolatie bestaat uit niet-giftig en recyclebaar...
  • Veelzijdig: onze akoestische platen zijn ook optimaal geschikt voor...
ETT Noppenschuim voor boxen/akoestisch schuim 100 x 50 x 3 cm
  • Noppen-/vleehoogte: 15/15 mm totale hoogte 30 mm
  • Dichtheid 25 kg/m³
  • Staafhardheid 44,0
  • Kleur: antraciet
  • Ökotex-standaard 100/LGA getest op schadelijke stoffen
stuks akoestisch schuimplaten, 30 x 30 x 2,5 cm, geluidsisolatie met hoge dichtheid, vuurvast, geluidsisolerend, schuim met ruisonderdrukking, voor opnamestudio's, kantoor, thuisstudio's (zwart) (2.5*30.5*30.5cm)
  • Eenvoudig te installeren: ze kunnen worden gebruikt als akoestische afdekking...
  • Modieus: deze akoestische schuimpanelen zijn ontworpen als een unieke driehoek...
  • Hoogwaardig materiaal: het geluidsisolatiepaneel is gemaakt van...
  • Veelzijdige gebruiksmogelijkheden: deze geluiddempende schuimpanelen kunnen...
  • Afdekoppervlak: 12 stuks beslaat 3,5 m², elke tegel is 0,1 m² van 2,5 cm dik...
Alubutyl mat, 50 x 400 cm, zelfklevend, anti-drone, voertuigisolatie, 2 mm, geluidsisolatie voor auto, geluidsisolatie en butylrubber
  • Het materiaal Vibrofiltrr wordt gebruikt voor de vorming van een waterdichte...
  • Het geluidsisolerende materiaal heeft een meerlaagse structuur en bestaat uit...
  • VIBROFILTR heeft hermetiserende eigenschappen, heeft een goede corrosieweerstand...
  • Trillingsbescherming "Vibrofiltr". Het materiaal wordt gebruikt in voertuigen,...
  • Dikte van de butyllaag: 2,0 mm (+/- 0,1 mm) Dikte van de aluminiumfolie: 0,1 mm...
Noico rood 4 mm 1,7 m² auto warmte en geluidsisolatie akoestisch schuim
  • Noico 4 mm is een polyethyleenschuim met gesloten cellen dat het beste...
  • Noico 4 mm geluids- en warmte-isolatie heeft een kleeflaag als montagehulp....
  • Het in het product gebruikte geluidsisolerende materiaal beschikt over...
  • De bedrijfstemperatuur van het materiaal is gelijk aan die van rubberen ruimtes...
  • Technische specificaties van het materiaal: zelfklevende PE-schuimmatten met...