Hoe Maak Je Een Geluiddichte Generatorbox DIY?

Het is altijd de moeite waard om een generator bij de hand te hebben, omdat ze ongelooflijk handig zijn tijdens stroomuitval of slecht weer, maar ze hebben de reputatie erg luid te zijn. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je een geluiddichte generatorkast kunt maken, dan ben je hier op de juiste locatie.

Het is heel eenvoudig om een geluiddichte generatorbox te bouwen in slechts 8 maten, wat kan zijn:

  1. Uw materialen opmeten
  2. Snijd de stukjes voor je geluiddichte doos
  3. Ventilatiegaten boren
  4. Openingen afdichten met akoestische kit
  5. Reparatie op akoestisch schuim
  6. Bouw de geluiddichte generatorkast
  7. De laatste hand leggen

Ik zal deze stappen hieronder in meer detail uitleggen, maar eerst zal ik een lijst doornemen van de materialen die je nodig hebt, samen met welke de beste geluidsisolerende producten zijn om te gebruiken in dit soort projecten.

Materialen Die Je Nodig Hebt Om Een Geluiddichte Generatorbox Te Krijgen

Voor dit project heb je wat standaard bouwmaterialen, wat gereedschap en wat gespecialiseerde geluidsisolatieapparatuur nodig. Zorg ervoor dat u alles op deze lijst heeft voordat u aan de slag gaat:

  • Hamer en spijkers
  • Schroevendraaier en schroeven
  • Meetlint
  • Zaag (cirkelzaag is het beste)
  • Lijm
  • Akoestische kit (groene lijm is het beste)
  • Rechte hoek liniaal
  • Ventilatiekanalen
  • MDF (vezelplaat met gemiddelde dichtheid)

Welke Geluidsisolatiematerialen Wil Ik?

Een geluiddichte box vereist zowel een dichte akoestische als een massabehandeling, omdat het de meest effectieve mix is die alle problemen dekt. Dichte massa maakt de doos dikker, wat betekent dat geluidsgolven er niet doorheen kunnen trillen, en akoestische behandeling helpt echo en galm te verminderen.

Dus welke producten moet je gebruiken? Dit zijn mijn beste suggesties:

Massa geladen vinyl is een van de beste geluidsisolerende materialen in vrijwel elke situatie, omdat het speciaal is ontworpen voor dit soort werk.

In een notendop, het is wat bekend staat als slappe massa. Dit betekent dat als een geluidsgolf ermee in contact komt, deze gewoon verdwijnt. De technische term is dodelijk, omdat het niet trilt, en dat is hoe geluidsgolven door een vast oppervlak gaan.

Het is ook vrij compact, wat extra gewicht toevoegt aan de doos. Dit is handig omdat hoe zwaarder een object is, hoe moeilijker het zal zijn voor geluidsgolven om er doorheen te gaan. MLV is een favoriet product in alle soorten geluidsisolatieprojecten.

Naast geluiddemping heb je ook een stof nodig die echo en nagalm dempt en op die manier ook bijdraagt aan het algemene geluidsniveau. Akoestisch schuim is hier uitstekend voor, en het is eigenlijk het spul dat in opnamestudio’s wordt gebruikt.

Onthoud echter dat het niet op zichzelf mag worden gebruikt, maar een aanvulling moet zijn op andere geluidsisolerende materialen. Dit komt alleen omdat akoestiek het geluid niet blokkeert, maar in plaats daarvan de akoestische kwaliteit verbetert.

Het doet dit door zijn opencellige structuur, die geluidsgolven opvangt en voorkomt dat ze weerkaatsen van een horizontaal oppervlak. Dit is handig in dit project, omdat het het geluidsniveau dat uit de doos kan ontsnappen effectief vermindert.

Hoewel beide materialen perfect zijn in bijna elk geluidsisolatieproject, moet u er rekening mee houden dat u een generator nooit volledig geluiddicht zult maken.

Dit komt omdat je luchtgaten moet laten voor ventilatie, dus er zal duidelijk wat geluid ontsnappen. Dit is echter een veel betere keuze in vergelijking met het oververhitten en opblazen van de generator.

Hoe Maak Je Een Geluiddichte Generatorbox?

Als je alle materialen en gereedschappen bij de hand hebt, is het tijd om te beginnen met het bouwen van je geluiddichte box. Deze techniek is echt niet moeilijk; het meest gecompliceerde dat u hoeft te doen, is wat hout zagen. Dus laten we beginnen!

1. Meet De Stoffen

Het is een vrij voor de hand liggende plaats om te beginnen, maar om te weten hoe groot uw doos moet zijn, moet u uw generator kwantificeren. Hoe groot je generator werkelijk is, maakt niet uit als je over voldoende materiaal beschikt; je moet het gewoon weten om de juiste stukken te laten zakken.

Vergeet het voordeel niet om alles twee keer te meten voordat je begint met snijden. Het laatste dat u wilt, is tenslotte eindigen met stukken hout die daarvoor te kort zijn.

Het kan handig zijn om een balk op een stukje papier te schetsen en de afmetingen langs de betreffende zijden te schrijven. Dit zal het in ieder geval gemakkelijker maken om je voor te stellen wat nadat je je materialen hebt gesneden.

U moet bij elke meting een paar centimeter toevoegen om uw geluidsisolerende materialen te compenseren. Akoestisch schuim is bijvoorbeeld ongeveer 2,5 cm dik en MLV kan tot 5 cm dik zijn. Je moet dus bij elke afmeting zo’n 13 cm extra toevoegen.

Dit zijn slechts ruwe handleidingen; Het is zinvol om de diepte van uw specifieke producten te meten voordat u begint te snijden, omdat ze anders kunnen zijn.

2. Knip De Stukjes Uit

De volgende stap is alles uitsnijden. Hoewel je vandaag alleen het hout kunt zagen en je geluiddempende materialen in een later stadium op maat kunt zagen, lijkt het mij zinvol om op precies hetzelfde moment alles op maat te verlagen.

Je hebt niet alleen de middelen bij de hand, maar je kunt ook controleren of alles op de ideale maat is gesneden voordat je naar een andere fase gaat.

Realistisch gezien zal elke soort hout waarschijnlijk in orde zijn, maar MDF is een fantastisch alternatief omdat het gemaakt is van houtpulp en dus iets dichter is dan een standaard stuk hout.

Gebruik de ideale hoekliniaal om ervoor te zorgen dat al uw lijnen goed zijn en zaag het hout vervolgens met een zaag. De geluidsisolerende materialen kunnen worden gesneden met een knutselmes, omdat ze niet bijzonder dik zijn.

3. Boor Ventilatiegaten

Een persoon zou op het deksel van de doos moeten gaan, en nog een ander aan de kant tegenover de dekselopening. De dekselpoort kan het beste naar één kant worden geplaatst; de dekselpoort bevindt zich bijvoorbeeld in de hoek, dus de muurventilatie gaat aan de linkerkant van de doos.

Markeer een sjabloon voor die ventilatieopeningen aan de juiste zijden en knip ze vervolgens uit. Een decoratie zou het beste kunnen zijn voor deze taak, maar u kunt ook een ijzerzaag of een soortgelijk gereedschap met kleine bladen gebruiken.

Nadat u de gaten hebt gesneden, schroeft u de ventilatieopeningen vast.

4. Voering Met Geluiddichte Materialen

Plaats uw stukken hout in het juiste ontwerp voor hoe ze later zullen worden gebouwd (zoals hoe een platte pakketdoos er voorgemonteerd uitziet) en ontvang uw stukken MLV. Mocht u deze echter niet hebben geknipt, doe dat dan nu en tag dienovereenkomstig.

Lijm ze vervolgens aan de binnenkant van elk stuk hout, want je wilt duidelijk dat de geluidsisolatie in de doos zit. Gebruik gewoon normale lijm om de vellen vast te plakken en laat dit vervolgens drogen.

Het is mogelijk om nog een laag MLV toe te voegen als je wilt, want hoe meer massa je erin stopt, hoe langer je box geluiddicht zal zijn. Een enkele coating van MLV zorgt echter voor voldoende geluidsisolatie, daarom is dit uw keuze.

Zorg er uiteraard voor dat je gaten in de MLV snijdt voor de ventilatieopeningen; anders zijn ze efficiënt nutteloos.

5. Dicht Openingen Af Met Akoestische Kit

Voordat je je volgende laag toevoegt, moet je over de MLV gaan en ervoor zorgen dat deze volledig vastzit. Audio kan immers door zelfs de kleinste gaatjes ontsnappen, aandacht besteden aan deze fase is dus zeker de moeite waard.

Groene lijm is uitstekend geschikt voor dit werk, omdat het eventuele leemten opvult en ook helpt om de MLV vast te plakken. Breng wat kit langs de randen, plak ze vast en wacht op ze. Herhaal dit totdat je blij bent dat je elke opening hebt gedicht.

6. Reparatie Op Akoestische

6 Reparatie Op Akoestische

Door akoestisch schuim toe te voegen aan uw geluiddichte generatorbox zal het geluidsniveau in de box drastisch afnemen. Akoestisch schuim heeft open cellen en is ongelooflijk zacht, dus geluidsgolven kunnen moeilijk van het oppervlak weerkaatsen.

Het toevoegen van een laag hiervan samen met de MLV complimenteert het mooi. Denk dat je van buitenaf werkt, en dat het akoestische schuim er dus voor zorgt dat sommige geluidsgolven de MLV niet bereiken, die dan al het andere zouden moeten blokkeren.

Akoestisch schuim zit meestal in panelen, snij deze daarom op maat en plak ze vast met wat normale lijm. Wees daarbij voorzichtig en ga spaarzaam om met de lijm.

Dit komt door het feit dat de pasta de schuimcellen kan verstoppen, wat de werkzaamheid bij het opvangen van geluidsgolven zou verminderen. Over het algemeen is het prima om lijm voor dit specifieke werk te gebruiken, je wilt er gewoon niet veel van.

Hetzelfde als voorheen, plak losse randen vast met groene lijm en vergeet niet om schuim op het deksel van de doos te voegen (waar nodig gaten maken voor de ventilatieopeningen).

7. Bouw Je Geluiddichte Generator

Nu je alle kanten klaar hebt, is het tijd om je geluiddichte generatorbox te bouwen. Dit zou echt een gemakkelijke stap moeten zijn, aangezien je net 5 stukken hout aan het bouwen bent.

Bevestig eerst de muren aan elkaar en gebruik uw juiste hoekliniaal om ervoor te zorgen dat ze recht zijn. Het kan handig zijn om iemand te vinden die dingen vasthoudt terwijl je ze kwantificeert en repareert.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is door 2 zijden in een ideale hoek aan elkaar te bevestigen, herhaal dit met de andere twee zijden en voeg vervolgens deze twee rechte hoeken samen. Zo hoef je niet met 3 gammele stukjes tegelijk te rommelen.

Bevestig de zijkanten met schroeven of spijkers en verzegel de maaidorsers met Green Glue. Doe dit zowel binnen als buiten voor het beste resultaat.

Bevestig tot slot het deksel. Als u tevreden bent met een doos waar u uw generator uit kunt tillen, was deze dan op zijn plaats en sluit de verbindingen binnenshuis af. Een ander alternatief is echter om het met scharnieren aan elkaar te bevestigen.

Houd er rekening mee dat dit de geluidsisolatie bij een klein volume vermindert. Dit komt omdat zelfs als het deksel vlak tegen de zijkanten blijft, er een kleine opening is tussen beide oppervlakken waar geluid doorheen kan ontsnappen.

8. Voeg De Finishing Touch Toe

Nu je geluiddichte box in principe is voltooid, kun je de laatste hand leggen aan de afwerking en eventuele kleine problemen oplossen. Dit is een goed moment om alle verbindingen te controleren om er zeker van te zijn dat ze volledig zijn afgedicht met kit.

Dat komt omdat geluidsgolven in een directe lijn reizen, dus het toevoegen van een ontluchtingsslang die je kunt buigen, vermindert de totale hoeveelheid geluid die door de openingen kan ontsnappen.

Welke optie u ook kiest, u moet ervoor zorgen dat uw generator voldoende luchtstroom heeft. Zonder voldoende lucht kan het ontploffen of vlam vatten, en geen enkele hoeveelheid geluidsisolatie is dat waard.

Dat gezegd hebbende, een gemakkelijke poort of ontluchtingsslang zal voldoende zijn om de juiste luchtstroom te bieden. Als je een enorme generator hebt, is het misschien de moeite waard om nog een paar ventilatieopeningen te plaatsen, omdat deze meer lucht nodig heeft dan een kleinere generator.

Dit is ook een goed moment om het hout met een soortgelijke of kit te schilderen om het waterbestendiger te maken. Elk soort wapen of schuurverf zal hier waarschijnlijk goed voor zijn.

Enkele Afsluitende Gedachten

Het bouwen van een geluiddichte doos voor uw generator is geen moeilijke onderneming, en de resultaten maken het zeker de moeite waard. Bovendien zijn alle materialen direct beschikbaar en niet duur. Zorg ervoor dat u ventilatie niet over het hoofd ziet!