MLV Versus Gipsplaten Voor Geluidsisolatie

Als expert in geluidsisolatie vroeg ik vaak naar de voordelen van MLV versus gipsplaat. Na wat tijd te hebben besteed aan onderzoek, kwam ik met een snel antwoord:

De voordelen van het gebruik van MLV versus gipsplaten hebben betrekking op de dichtheid en massa. MLV is geweldig voor het blokkeren en verdrijven van geluidsgolven, en de dichtheid maakt het veel beter in staat om dit te doen dan gipsplaat. In werkelijkheid is het een van de meest gebruikte producten voor geluidsisolatie van een constructie.

In deze gids onderzoekt Ill de voordelen van het gebruik van MLV versus gipsplaat voor het geluiddicht maken van een kamer, plus de belangrijkste verschillen tussen beide producten. Hopelijk heb je aan het einde een goed idee hoe je ze kunt gebruiken.

Wat Is MLV?

Het is veelbetekenend dat het een slappe massa is. Dit betekent dat wanneer geluidsgolven contact maken, ze het niet kunnen laten trillen.

Slappe massa is zeer effectief voor geluidsisolatie omdat het de geluidsoverdracht blokkeert in plaats van alleen de geluidsgolven te absorberen of te dempen.

Maar hoe kan het functioneren?

MLV is gemaakt van 2 buitenste lagen vinyl met een kern van isolatiemateriaal, meestal calciumcarbonaat of bariumsulfaat. Beide producten zijn compact en flexibel.

MLV is verkrijgbaar in verschillende dichtheden, van 1/1 kg. Per vierkante voet tot 1 kg. Per vierkante meter. Het is duidelijk dat hoe dichter het materiaal is, hoe beter het geluid kan blokkeren.

Het staat bekend als een visco-elastische verbinding, wat betekent dat het, hoewel het goede, elastische eigenschappen heeft. Dit is wat het het vermogen geeft om geluidsgolven te blokkeren.

Visco-elasticiteit is zeer gunstig bij geluidsisolatie, omdat het stroomt wanneer een kracht ermee in contact komt (geluidsgolven), maar terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm wanneer de kracht is verwijderd.

Een veel voorkomende en bruikbare analogie om dit idee te begrijpen, is een brok in een bungelend laken gooien.

Je gooit de bal in een laken dat aan een waslijn hangt, en wat gebeurt er? De bal valt in de vloer omdat het laken de kracht in een 3D-ruimte heeft gekrompen.

Als je een bal naar een oppervlak gooit, zoals een muur, kan deze weer terugkaatsen. De restenergie zou de muur tot op zekere hoogte doen trillen.

Het proces is precies hetzelfde met geluidsgolven, die energie kunnen zijn. Ze zijn erg goed in het laten trillen van stijve objecten, maar precies dezelfde energie wordt afgevoerd door een flexibel materiaal, zoals MLV.

Wat Is Gipsplaten?

Het is eerlijk om te zeggen dat de meeste mensen weten wat gipsplaat is, maar het is waarschijnlijk de moeite waard om te definiëren in de omstandigheid van geluidsisolatie.

Gipsplaat is gemaakt van een gipsplaat tussen twee vellen papier. Als constructiemateriaal is het nuttig omdat het goedkoop, gebruiksvriendelijk en overal verkrijgbaar is.

Wat betreft geluidsisolatie, het is niet geweldig. In werkelijkheid is het eigenlijk de muur die we eerder noemden: geluidsgolven zullen er gemakkelijk tegen weerkaatsen en er doorheen gaan.

Realistisch gezien is gipsplaat niet ontworpen om geluiddicht te zijn; het is te dun en te stijf.

Dat gezegd hebbende, vormt het vaak de basis van veel geluidsisolatieklussen omdat het vrij eenvoudig te veranderen is met andere stoffen, zoals vinyl met massa.

Het is mogelijk om nog een paar lagen gipsplaat toe te voegen om de tekortkomingen te overwinnen, maar dat voegt echt niet zoveel toe als het gebruik van echte geluidsisolerende materialen.

Het is mogelijk om geluiddichte gipsplaat te kopen, die een binnenlaag van visco-elastische stof heeft. Maar dit is echt een specialiteit en maakt niet echt veel uit.

Hoewel deze producten vrij verschillend zijn, is het mogelijk om ze op een paar manieren te vergelijken.

Om dit gemakkelijker te maken, is hier een handige vergelijkingstabel.

Over het algemeen zijn er geen nuttige facetten waarin gipsplaat wint. Natuurlijk, het is breder verkrijgbaar en goedkoper, maar deze zijn niet echt handig als je een kamer geluiddicht wilt maken.

Desalniettemin kan massaal geladen vinyl behoorlijk duur worden als je er een groot deel van wilt. Het is echter de investering waard omdat het de geluidsoverdracht uitstekend blokkeert.

Dit blijkt uit de STC- of audiotransmissieklasse. STC is een numerieke beoordeling die aangeeft hoe goed een materiaal of constructie geluid isoleert. Hoe groter het getal, hoe groter.

Op basis van de diepte heeft gipsplaat een maximale STC van 34, wat niet geweldig is.

MLV daarentegen heeft een maximale STC van 50, wat een van de beste beoordelingen is die je kunt krijgen. Nogmaals, dit hangt af van de diepte en het gebruikte materiaal.

Het is ook beter tegen een breder scala aan geluidsfrequenties, maar dit is alleen omdat gipsplaat niet is gemaakt als een geluiddempend product. Zelfs MLV wordt echter in de steek gelaten bij lage frequenties.

Het is ook de moeite waard om het gebruiksgemak te overwegen. Gipsplaten is gemaakt om gemakkelijk te gebruiken te zijn; je hoeft het alleen maar aan de muurbalken te schroeven.

MLV is geen uitdagend product om te gebruiken, maar je zult het moeten gebruiken met iets stevigers om stabiliteit te geven.

Het is heel goed mogelijk om het rechtstreeks aan de muurbalken te repareren, maar de flexibiliteit en het gewicht maken het een beetje een uitdaging.

U zult het veel eenvoudiger hebben om het bijvoorbeeld op een gipsplaat te monteren en dit vervolgens op de normale manier op te hangen.

Dus om samen te vatten, massa geladen vinyl is een zeer handig product voor geluidsisolatie en heeft een breed scala aan toepassingen.

Maar het is de moeite waard om naast dit ook verschillende goederen te gebruiken om de gebreken te compenseren. Een goed geluidsisolatieproject zal profiteren van materialen die geluiden blokkeren, absorberen, verdrijven en isoleren.

Hoe MLV Te Gebruiken Voor Geluidsisolatie?

Een van de beste dingen van massaal geladen vinyl is de veelzijdigheid. Dit zijn de beste manieren om het te integreren in een reeks geluidsisolatieprojecten.

In voertuigen

Niet iedereen wil zijn auto geluiddicht maken. Maar als je dat doet, is MLV een goed product om te gebruiken.

De flexibiliteit is hier handig, omdat u het in kleine openingen in de cabine van het voertuig kunt plaatsen of het rond de binnenkant van deuren of de kofferbak kunt wikkelen.

Maar als je de motorkap geluiddicht wilt maken, raad ik je aan een geluiddempende mat te gebruiken.

Deze zijn gemaakt van butylrubber, dat veel vergelijkbare eigenschappen heeft als vinyl met massa. Het grote verschil is dat het een veel grotere hittebestendigheid heeft, waardoor het geschikt is voor plaatsing in de buurt van de motor.

Onder Vloer

Massabelast vinyl kan onder vloeren worden gelegd, zowel uitdagend (bijvoorbeeld laminaat) als zacht, zoals tapijt.

Het is niet speciaal ontworpen als ondervloer, maar er is geen reden waarom het niet voor dit specifieke werk kan worden gebruikt.

Maar een goede optie is een akoestische schuimonderlaag. Dit presteert normaal gesproken beter omdat het is ontworpen om effectgeluiden tegen te gaan dan luchtgeluiden.

Dit is mogelijk omdat het onder kracht licht kan comprimeren. MLV doet dit niet echt; het trilt gewoon niet.

MLV zou echter nog steeds goed werk doen onder vloeren, dus mis het niet.

Plafonds

Cosmetische holtes zijn vaak een probleem bij geluidsisolatieprojecten. Ze zijn ideaal voor het verplaatsen van geluidsgolven tussen verdiepingen, en als verlaten holtes kunnen helpen om invloedsgeluiden te versterken.

Je kunt dit tegengaan door niet alleen MLV onder de bovenste verdieping te plaatsen, maar ook op het plafond van de onderste verdieping.

Ik raad echter aan om dingen in elkaar te zetten voordat ze op hun plaats worden geplaatst, omdat het moeilijk kan zijn om met precisie aan plafonds te werken.

Doe eenvoudig het volgende:

  1. Begin met vellen dakshingles gemeten en op maat gesneden voor het plafond.
  2. Als de spouw leeg is, bekleed deze dan met isolatie van minerale wol.
  3. Werk aan de onderkant van de gipsplaat en voeg een coating van groene lijm toe (twee buizen per vel).
  4. Leg het in massa geladen vinyl en fixeer het op zijn plaats met nietjes of spijkers.
  5. Repareer de dakgoten die samen met alle gipsplaten naar de spouw zijn gericht.

En dat is alles. Het toevoegen van de Groene Lijm biedt een extra niveau van geluidsdemping, aangezien het geluidsgolven omzet in warmte.

Op dezelfde manier zal de minerale wol helpen om een deel van het geluid dat van de vloer erboven komt te absorberen en te verspreiden.

Geluiddichte Muren

Om muren geluiddicht te maken, volgt u vrijwel dezelfde methode als voor plafonds.

Maar het is ook mogelijk om uw eigen akoestische panelen voor muren te maken. Het is mogelijk om deze te gebruiken als roomdividers of om de huidige gipsplaat te vervangen.

U wilt:

Het systeem is als volgt:

1. Meet en snijd je spullen

Het is het gemakkelijkst om deze op een gipsplaat te monteren, die meestal 1,2 mx 2,4 m is. Snijd uw MLV en Dynamat nu op die afmetingen voor eenvoudiger herstel.

Als u bestaande dakspanen vervangt, zorg er dan natuurlijk voor dat de stukken op de juiste maat voor de kamer worden gesneden.

2. Begin met monteren

Begin aan de onderkant van een stuk gipsplaat en voeg een laag groene lijm toe. In de richtlijnen van de fabrikant staat dat je 2 buizen nodig hebt die elk vel in een willekeurig patroon worden geperst.

Leg er een laag met massa geladen vinyl op. Aangezien groene lijm geen lijm is, moet u nietjes of spijkers gebruiken om het op zijn plaats te houden.

Groene lijm duurt ongeveer 15 minuten om uit te harden, dus het is mogelijk om de MLV na dit punt toe te voegen.

3. Voeg de middelste laag toe

De middelste laag moet gemaakt zijn van Dynamat of een andere geluiddempende mat. De eigenschappen lijken veel op vinyl dat met massa wordt belast, maar het is zeer goed in staat om geluidsgolven van alle frequenties te dempen.

Het is duidelijk dat dit niet specifiek een geluiddempend materiaal is, dus verwacht geen wonderen. Je hebt er ook een paar lagen van nodig.

4. Voeg de buitenste lagen in

Om dit af te maken, hoeft u alleen maar stap 2 te herhalen en deze met de gipsplaat naar buiten te bevestigen. Je zou uiteindelijk een broodje moeten krijgen met een geluiddempende mat en MLV.

Je kunt deze nu in de muur bevestigen of op wieltjes plaatsen en als roomdivider gebruiken. Als je dit als muur gebruikt, zorg er dan voor dat je de spouw in de muur ook opvult met isolatie.

Is Meer Gipsplaten De Moeite Waard?

Een vraag die mij vaak wordt gesteld, is of je geweldige resultaten krijgt door gewoon meer gordelroos aan een huidige structuur toe te voegen.

Het korte antwoord is nee. Hoewel extra gipsplaat waarschijnlijk een verschil zal maken voor het niveau van geluidsoverdracht, is het om te beginnen geen fantastisch geluiddempend materiaal.

In feite verspil je je geld aan een slank en stijf materiaal dat niet genoeg extra massa toevoegt om daadwerkelijk iets te doen.

Dus Wat Is Beter, MLV Of Gipsplaat Voor Geluidsisolatie?

Ik hoop dat in dit stadium het antwoord op deze vraag duidelijk is. Massa geladen vinyl is duidelijk de betere koopwaar voor geluidsisolatie, al was het maar omdat het daarvoor bedoeld was.

MLV is massarijk en elastisch, wat betekent dat het geluidsgolven die ermee in contact komen, verdrijft. Een hoge hoeveelheid massa maakt het ook uitdagender om op de eerste locatie te trillen.

Gipsplaten zijn eigenlijk het tegenovergestelde: het is lichtgewicht, lichtgewicht en stijf. Hoewel dit geweldig is voor constructie, is het slecht voor geluidsisolatie.

Enkele Laatste Gedachten

Hopelijk heeft dit artikel de voordelen benadrukt van MLV versus gipsplaat voor geluidsisolatie.

MLV is een flexibel en effectief product dat in vrijwel elk geluidsisolatieproject kan worden toegepast.

Ook al kan het duur zijn, het is de investering zeker waard.

Mijn advies zou echter zijn om het samen met extra geluiddempende producten te gebruiken om er het maximale uit te halen.