Beste Licht Gebrande Koffie 2021

Lichtgebrande koffiebonen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Licht gebraad is geen vermomming voor de donkere, geroosterde smaken die het gevolg zijn van het brandproces. In plaats daarvan laten ze de natuurlijke eigenschappen van de bonen doorschijnen. Het is geen verrassing dat consumenten dol zijn op hun heldere zuren en milde lichamen .

Dit is de top tien van beste light roast koffies van dit jaar. Dit zijn de beste.

Opmerking: deze gids is alleen gericht op licht gebrande koffie. Je vindt er ook onze gids voor de beste koffiebonen.

De Beste Lichtgebrande Koffie Van 2021

Laten we beginnen met de basis. Gemakkelijk. Het komt allemaal neer op de braadtijd. Koffiebonen die lichter gebrand zijn, worden korter gebrand. Maar wat maakt lichtgebrande koffiebonen zo speciaal?

Licht gebrande koffie wordt steeds populairder omdat ze de subtiliteiten van de koffiesmaak kunnen benadrukken. Met zoveel op de markt, van enkelvoudige zure oorsprong tot zachte melanges, kan het moeilijk zijn om de juiste te kiezen, dus hier zijn negen geweldige opties.

Het is nog steeds zeldzaam om een lichtgebrande espresso van hoge kwaliteit te vinden. Het is nog steeds zeldzaam om een lichtgebrande espresso van goede kwaliteit te vinden. Te vaak benadrukken de snelle extractie en fijne maling de zuurgraad van bonen, waardoor een bittere of samentrekkende opname ontstaat. We hadden er alle vertrouwen in om Pact Coffees Tepanguare Espresso uit Honduras te proberen vanwege hun toewijding aan het inkopen en branden van kwaliteit. We waren er zo blij mee dat dit onze favoriete light roast van het jaar is.

Het is zeker niet het traditionele Italiaanse espresso-smaakprofiel met donkere chocolade en noten. In plaats daarvan is het rijk en sappig, met de karakteristieke donkere en bitterzoete smaken afkomstig van een mix van zwarte bes en cranberry. Het wordt opgefleurd met milde appelzuur en fructose-zoetheid. Deze koffie is rijk aan body en heeft het zijdezachte mondgevoel dat je van een espresso mag verwachten.

Ondanks zijn naam is dit eigenlijk een vrij veelzijdig brouwsel, geschikt voor meer dan alleen espresso. Gebruik een Franse pers om de romige body te versterken. Of giet het erover om complexere smaken te krijgen.

Harold Stokes, eigenaar van een kruidenierswinkel in Lincoln, nam het bedrijf in 1902 over. Hij gebruikte de nieuwe winkel om eersteklas thee en koffie te verkopen. Vele onderscheidingen later en met twee cafés op hun naam, is Stokes nog steeds een familiebedrijf, met een focus op speciale koffie en thee.

Deze bonen zijn, net als veel andere koffiesoorten die op kleinschalige boerderijen worden verbouwd, vernoemd naar de lokale wasstations, niet naar een landgoed. Kinini Washing Station werkt met meer dan 600 boeren in langdurige samenwerkingsverbanden en zorgt voor een stabiele toekomst in een historisch zeer onrustig gebied.

Hoewel je zou verwachten dat een bedrijf met zo’n lange geschiedenis kiest voor traditionele, beproefde melanges, zijn deze bonen meer gericht op de avontuurlijke koffiedrinker. Langzaam gegroeide Bourbonbonen staan bekend om hun unieke smaak. Je zult ook pittige rijpe tomaten opmerken. Ze zijn zorgvuldig licht gebrand om ervoor te zorgen dat al deze smaken behouden blijven. Geniet als pour-over of French press brouwsel.

The Brown Bear Coffee Co. voegt een beetje een feelgood-factor toe aan de aankoop van hun bonen. Free the Bears UK is hun partner en zij doneren 5% van alle verkopen aan het goede doel. Free the Bears redt beren van galboerderijen in Zuidoost-Azië en plaatst ze in een opvangcentrum.

Je voelt je warm en donzig en krijgt een geweldig brouwsel voor een betaalbare prijs. Brazilië is waar de 100% Arabica-bonen vandaan komen. De blend weerspiegelt de zachte, zoete eigenschappen waar Brazilië bekend om staat. Deze koffie smaakt heerlijk zonder melk, want hij heeft veel tonen van karamel en chocolade.

Je kunt deze als gemalen koffie kopen, maar je hebt niet de keuze uit verschillende maalgroottes. Brown Bear biedt wat zij hun Omni-maling noemen, die het meest geschikt is voor een Franse pers, druppelfilters of AeroPress.

Yirgacheffe is een naam die de aandacht trekt van serieuze koffiedrinkers. Het is een regio die zeer gewilde koffiebonen verbouwt, net als Blue Mountain of Kona. Deze zijn ethisch geproduceerd door Ovenbird, die op zoek is naar bonen met opwindende en ongebruikelijke smaakprofielen, voordat ze zorgvuldig met de hand worden geroosterd.

Deze koffie is zelfs onder de Yirgacheffe-bonen uniek. Deze koffie wordt vermeld als erfstukbonen. Dit zijn bonen die al minstens 50 tot 100 jaar worden gebruikt. Het is gebruikelijk dat Ethiopische bonen niet per variëteit worden geclassificeerd, maar worden ze genoemd naar het wasstation waar ze worden verwerkt.

Chelelektu-wasstation, gelegen in het zuiden van het land, heeft furore gemaakt in de internationale koffiescene, met een aantal ongelooflijke bonen die de afgelopen jaren zijn opgekomen. De G1 betekent hier dat ze Grade 1 de hoogste zijn die beschikbaar is. Dit specifieke gewas kreeg een cuppingscore van 88. Deze lichte branding is een eerbetoon aan de natuurlijke smaken van de koffie met zoete tonen van passievrucht, mango en zoete citrus.

Goat Storys Rwanda Gasharu Rugori is een heerlijke koffie en een sociale beweging in één. Rugori, wat Vrouwenkroon betekent in de lokale taal, verwijst naar de motivatie achter deze koffie: het werk van vrouwen breder erkend krijgen in de koffie-industrie. U zult het belang van deze bonen na één smaak begrijpen.

De Gasharu Rugori is een fantastische en complexe koffie. Het is door de SCA bekroond met een 86 op 100, ruim boven de 82 die nodig is om als speciale koffie te kwalificeren. In het kopje proef je rode bessen, groene thee, kruiden en kersen, met subtiele zuren in de vorm van appels en sinaasappels. Dit smaakprofiel komt ook veel voor in Oost-Afrika en kenmerkt veel van de beste Keniaanse en Ethiopische light roasts.

Deze lichte koffie is geweldig om over te schenken. Het geeft elke smaak een duidelijk kopje. Het is ook een uitstekende Franse pers en het is verfrissend koud.

Artisan Roast is altijd op zoek naar ongebruikelijke smaken en kenmerken. Dit doen ze door hun braadstukken bij te werken volgens het seizoen en hun eigen braadprocessen te verfijnen. Artisan Roast streeft ernaar om op een ethische manier te sourcen door langdurige relaties aan te gaan met micro-boeren. Ze zorgen ervoor dat ze Fairtrade-prijzen betalen en ondersteunen boeren bij het ontdekken wat hun cultivars speciaal maakt.

Single-origin bonen worden vaak als superieur beschouwd door koffiesnoepjes, maar vergeet niet de diepte en complexiteit die je kunt krijgen van een goed gemaakte melange. Het label Kimondo is een product van de coöperatie Mkulima Kwanza in het zuiden van Tanzania. Hun doel is om wat lof voor dit gebied te krijgen, aangezien veel van de bekendste koffie van Tanzania uit het noorden van het land komt.

Je kunt gerust zeggen dat ze onze aandacht hebben getrokken met deze melange van Bourbon- en Kent-bonen. Deze melange heeft een citrusachtig, fruitig smaakprofiel dat verzacht tot zoete tonen van vanille en witte chocolade. Deze blend is perfect voor pour-over brouwen.

Pact Coffee zet zich in voor ethische inkoop met behulp van het Direct Trade-model. Dit betekent dat Pact Coffee een langdurige samenwerking heeft met boeren en hen minimaal 55% meer betaalt dan de Fairtrade-prijzen. Ethische inkoop betekent ook het bevorderen van gelijkheid in de koffie-industrie.

Hoewel vrouwen een belangrijke rol spelen in de traditionele koffieproductie, zijn ze meestal verantwoordelijk voor het sorteren van de bonen bij de wasstations. Het Remera Womens Coffee Collective is anders, al deze vrouwen hebben hun eigen boerderijen, met in totaal 16.420 Arabica-bomen tussen hen in.

Rwandese koffie staat bekend om de smaken van citrus en bessen, met een zoete nasmaak, en deze Bourbonbonen zijn niet anders. De beker heeft een rijke, citroengele smaak met een bruine suikerafwerking. Wasverwerking en licht gebrand zijn de sleutel tot het behoud van dit delicate, complexe profiel.

Als je in Londen woont, ben je waarschijnlijk een of meer van de leuke cafés van Gentlemen Barista’s tegengekomen. Deze cafés zijn bedoeld om je terug te brengen naar de begindagen toen Londense koffiehuizen levendige plekken waren voor intellectueel debat. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om het koffiehuis persoonlijk te bezoeken, dan kunt u toch bij u thuis genieten van hun goed gebrande koffie. Het enige wat je nodig hebt is een bolhoed, een grammofoon en wat basisuitrusting.

Propellor-koffie, een medium-licht gebrande boon, komt uit de Guji-regio in Ethiopië. Natuurlijke verwerking, mits goed uitgevoerd, benadrukt echt de inherente zoetheid van een koffie en geeft het een stroperige body. Propellor is een combinatie van twee Ethiopische erfstukken. Het is erg fruitig, met aroma’s van aardbei, framboos en rabarber, maar heeft een zachte melkchocolade-zoetheid en subtiele zuurgraad waar je onmogelijk niet van kunt houden.

Dit is een geweldige plek om te beginnen als je al heel lang donker gebrande koffie drinkt, maar de rijkdom en fruitigheid van licht gebrande bonen wilt ontdekken.

Birkenhead-branders Adams & Russell richten zich op drie koffielijnen. De eerste is hun Espresso-lijn, medium tot donker gebrande koffiebonen die geschikt zijn voor drankjes in caféstijl; Single Origin, geselecteerd uit premium teeltregio’s; en Single Plantation, bonen die volledig herleidbaar zijn tot micropercelen. Alle bonen worden vervolgens met de hand geroosterd in kleine hoeveelheden om versheid en gelijkmatig roosteren te garanderen.

Deze bonen zijn van het merk Single Origin en komen uit Nyeri in Kenia. Bonen uit dit gebied groeien langzaam in de vulkanische bodem, waardoor ze rijke, stroperige smaken ontwikkelen. Sommigen hebben zelfs naar Nyeri verwezen als de Champagne-regio van Kenia.

Peaberries zijn een mutatie in koffiebonen. Ongeveer 5% van een bepaald gewas zal slechts één enkele boon in de kers ontwikkelen, in plaats van de normale twee. Het resulteert in een ronde, dichte boon met een uitgesproken zoetheid die gelijkmatig roostert. Deze bonen kunnen tijdens het brouwen een subtiel bloemig aroma afgeven. Eenmaal in de beker krijg je sterkere smaken van citrus en druif, in evenwicht gehouden door een vleugje bittere cacao.

Volcano Coffeeworks is in 2010 opgericht door Kurt Stewart. Het zet zich in voor ethische inkoop en milieuvriendelijke productie. Om hun stabiliteit te garanderen, krijgen boeren tweemaal de Fairtrade-prijs en op basis van langetermijncontracten. Volcano werkt alleen met boeren die zich inzetten voor het milieu en investeren in de toekomst van hun gemeenschappen. De eigen duurzaamheidsinspanningen van het bedrijf omvatten het gebruik van Loring rookloze koffiebranders, de verkoop van composteerbare koffiepads en het behalen van een CO2-neutrale certificering.

Las Brumas is een familieboerderij in de bergen van Cordillera de Balsamo. Aldo Parducci teelt Pacamara- en Bourbonbonen in de schaduw voordat ze met de hand worden geoogst. Het resultaat is een balans tussen fruit en frisheid, met aroma’s van rijpe perziken, gebakken appels en gedroogde dadels.

Hoe Kies Je De Beste Lichtgebrande Koffie?

Bij het kiezen van de beste lichtgebrande koffie zijn er veel dingen waar u rekening mee moet houden. Wil je een single origin of een blend? Arabica koffiebonen of Robusta bonen? Liever 100% Arabica bonen? Hoe belangrijk is een biologische of fairtrade certificering? Maak je geen zorgen, onze kopersgids is er om je er doorheen te loodsen.

Bonen Oorsprong

Een van de grootste bijdragen aan de smaak van koffie is de regio van herkomst. Het klimaat, de bodem, de groeiomstandigheden en de verwerkingsmethoden beïnvloeden de smaken in gelijke mate. Dit geldt met name voor licht gebrande koffie, die minder wordt aangetast dan donker gebrande koffie door het brandproces.

Opmerking: als je wilt weten hoe je koffie brandt en hoe het brandproces de smaak beïnvloedt, wil je misschien weten hoe je zelf koffie kunt branden of hier meer te weten komen over licht gebrand, medium gebrand en donker gebrand.

Een zak koffiebonen kan bestaan uit alle bonen die in hetzelfde gebied zijn geteeld, ook wel single-origin genoemd , of uit een mengsel van bonen uit verschillende regio’s, ook wel blend genoemd . Er zijn voor- en nadelen aan elke stijl. In beide gevallen, als je de beschikking hebt over een goede molen, kies dan voor de hele boon in plaats van voorgemalen koffie. Dit zorgt ervoor dat je de bonen zo vers mogelijk consumeert.

Als u geïnteresseerd bent in specifieke regionale smaken, is een goede lichtgebrande koffie een goed begin.

Blends worden gemaakt met verschillende bonen om de algehele smaak te verbeteren. Dit maakt ze toegankelijker en consistenter. Single origins daarentegen zijn uniek en exotisch en laten de smaken en het terroir van een specifiek gebied zien. Toch kunnen ze zure tonen of een sterke zuurgraad hebben die niet elk gehemelte aanspreekt.

smaak geeft de oorsprong weer en bezit kenmerken van dat specifieke gebied waar de specifieke koffie werd verbouwd.

Licht geroosterde melanges worden echter ook wel ontbijtmixen genoemd .

Boontype

Er zijn twee commercieel geteelde koffiebonensoorten over de hele wereld, Arabica en Robusta. U zult vrijwel zeker op zoek gaan naar Arabica-koffiebonen bij het kopen van lichtgebrande koffie.

De Arabica-boon wordt algemeen beschouwd als de beste kwaliteit koffieboon. Ze zijn goed voor ongeveer driekwart van alle commercieel geteelde koffiebonen. Hun gewaardeerde reputatie komt voort uit hun meer uitgesproken zuurgraad en een zoetere, zachtere smaak, met tonen van suiker, fruit en bessen, die allemaal perfect worden benadrukt in licht gebrande koffie.

Licht gebrande koffie behoudt meer smaken van de koffieboon en kan bloemen- en citrustonen benadrukken.

Ter vergelijking: Robusta-bonen hebben een hardere, graanachtige smaak, met een nootachtige afdronk. Omdat ze beter bestand zijn tegen weersveranderingen en ongedierte, blijven Robusta-bonen populair in oploskoffie. Ze bevatten ook twee keer zoveel cafeïne als Arabica’s en hebben daardoor een aantal fans gekregen.

De lekkerste koffie die tegenwoordig te koop is, is Arabica, wat vooral geldt voor licht gebrande koffie. Bekijk onze lijst met beste koffiebonen voor een selectie van geweldige Arabica-bonen.

Sommige producenten experimenteren met Robusta’s van hogere kwaliteit. Deze bieden hun genuanceerde smaken die sommige smaakpapillen aanspreken en een uitstekende aanvulling zijn op melanges van Arabica-Robusta. Rijke en donker gebrande Robusta’s brengen de fruitige en zure Arabica in evenwicht.

Certificeringen

Koffie kopen door rekening te houden met certificeringen is een maatschappelijk bewuste beslissing. Maar voor lichte bonen is dit vooral belangrijk omdat ze de essentie van hun smaak halen uit de oorsprong van de bonen in plaats van uit het branden. De manier waarop koffiebonen worden verbouwd, verzameld en gedistribueerd, is dus een bepalende factor voor hun kwaliteit en smaak.

Er zijn tegenwoordig veel certificeringen beschikbaar voor koffiebonen, waarbij verschillende landen en speciale belangengroepen hun eigen certificeringen aanbieden. Het kan dus moeilijk zijn voor de consument om de legitimiteit van elk te bepalen.

Dit zijn de meest populaire certificeringen en wat ze betekenen:

Biologisch

Het USDA Organic-label wordt gegeven aan koffie die in de Verenigde Staten wordt verbouwd als ze biologisch gecertificeerd zijn en alleen goedgekeurde chemicaliën gebruiken. Hier zijn enkele van onze favoriete biologische koffiemerken als biologisch belangrijk is voor je smaakpapillen.

Eerlijke handel

Fair Trade, een andere Amerikaanse certificering, zorgt ervoor dat koffie wordt geproduceerd in overeenstemming met sociale, economische en milieunormen die goed zijn voor het milieu en de mens. Koffieboeren krijgen eerlijke prijzen en nemen deel aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten. Ze hebben ook langdurige werkrelaties met kopers. Soortgelijke praktijken kunnen worden bestempeld als ethisch verantwoord of directe handel.

koosjer

Kosher is een term die wordt gebruikt om voedsel te beschrijven volgens de strikte voedingsnormen van de traditionele Joodse wet. Kosher koffie is een natuurproduct. Een Kosher-certificering garandeert echter dat 100% van uw koffie is gecertificeerd.

Regenwoud alliantie

Koffiesoorten die zijn gecertificeerd door de Rainforest Alliance houden rekening met het behoud van biodiversiteit en de ontwikkeling van de gemeenschap, een combinatie die zowel de ecologische als de sociaaleconomische aspecten van koffieteeltregio’s verbetert.

Vonnis

Het brouwen van licht gebrande bonen is een geweldige manier om de inherente smaken van de koffiebonen eerlijk te ervaren. Licht gebrande koffie is een geweldige keuze voor koffieliefhebbers, met hun heldere zuurgraad en traditionele fruit- en chocoladesmaken.

Square Lime Coffees Matambo is onze favoriet dit jaar. Deze fel gearomatiseerde biologische koffie met tonen van abrikoos en kers zal je zeker bevallen.

Veelgestelde Vragen

Wat Is Het Verschil Tussen Lichte En Blonde Koffie?

Blonde koffie smaakt niet hetzelfde als lichtgebrande koffie. Een blonde branding verwijst naar een lichtere branding dan de traditionele light branding. Helaas gebruiken sommige bedrijven deze term ten onrechte bij een lichte koffie.

Zijn Lichtgebrande Koffiesoorten Minder Bitter?

Ja, lichtgebrande koffie is meestal minder bitter dan donkergebrande koffie. Maar ook het type koffieboon en de bereidingswijze kunnen een rol spelen bij de waargenomen bitterheid en zuurgraad van je drank. Licht gebrande koffiebonen kunnen worden gebruikt voor cold brew, overgieten en espresso, maar ze zijn niet ideaal voor French Press of espresso. Gearomatiseerde koffiebonen zijn een optie als bitterheid een probleem is.

Is Lichtgebrande Koffie Gezonder?

Nee, een licht gebrande koffie is niet per definitie gezonder dan een donker gebrande koffie. Sommige onderzoeken beweren dat donker gebrande koffie meer antioxidanten bevat dan licht gebrande koffie. Andere studies tonen echter aan dat donker gebrande koffie beter is in het verminderen van lichaamsvet en het herstellen van vitamine E en glutathion in de rode bloedcellen. In beide gevallen zijn de effecten klein, dus je kunt beter een kop koffie drinken met een heerlijke smaak, wat je mentale gezondheid een boost geeft.

Heeft Lichtgebrande Koffie Meer Cafeïne?

Licht gebrande koffie bevat niet meer cafeïne. Dit is echter een veel voorkomende mythe. De waarheid is dat licht gebrande bonen gewoon dichter zijn. Als je het volume meet in plaats van het gewicht, dan zet je meer koffie van een lichtere branding.