Peaberry Koffie. Magisch Of Mythisch?

Als je de vinger aan de pols houdt van koffietrends, is de kans groot dat je Peaberry Coffee bent tegengekomen. Misschien heb je het gezien tijdens het bladeren door je koffie of op lijsten met aanbevelingen. Het maakt niet uit wat, er is zoveel informatie dat het moeilijk kan zijn om precies te weten wat deze bonen zijn.

Sommige mensen beweren dat deze bonen van de beste variëteit zijn die je ooit zult tegenkomen. Volgens deze voorstanders, als je ze eenmaal hebt geprobeerd, zal je hele perceptie van koffie veranderen, en je zult de extra -15 pond per pond uitdelen zonder met je ogen te knipperen.

Sommige koffieliefhebbers zijn echter sceptischer en meer afgemat dan anderen. Ze beweren dat de hele peaberry-industrie een oplichter is. Dit perspectief stelt dat je weinig tot geen verschil zult proeven, ondanks de premium prijzen die je betaalt voor onnodig sorteren en exclusief branden.

Korte samenvatting: de beste Peaberry-koffie

Dus waar is de waarheid tussen deze uitersten? Wat moet je kopen? Dat is wat we hier zijn om erachter te komen. Lees verder om met ons mee te gaan op de onderzoeksreis en tot op de bodem van de mysterieuze Peaberry Coffee te komen.

Wat Is Peaberry-koffie?

Dus eerst moet je weten hoe koffie normaal gesproken groeit. Meestal vormen koffiebonen zich in paar in de kersen van een koffieplant. Elke boon heeft een platte en ronde kant wanneer de twee kanten in het midden van de vrucht tegen elkaar worden gedrukt. Dit staat bekend als een platte bes. Deze naam wordt niet vaak gebruikt omdat het de vorm is die de meeste koffiebonen gebruiken.

Maar hoe zit het met de andere bonen? Ongeveer 5% van de koffiebonen heeft een afwijking waardoor er een peaberry ontstaat in plaats van twee platte bessen. Dit gebeurt omdat slechts één van de twee zaden is bevrucht en de andere zich op natuurlijke wijze kan vormen. Hierdoor ontstaat een ovale of erwtvormige boon.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Peaberries zijn kleiner dan hun afgeplatte neven vanwege hun unieke structuur.

Wat Maakt Het Speciaal?

Roosteren

Peaberries roosteren anders, wat een van de redenen is dat ze van andere partijen zijn gescheiden. Vanwege hun ronde vorm en hogere dichtheid zullen ze waarschijnlijk een ander smaakprofiel hebben als ze in dezelfde batches worden geroosterd met de platte bessen.

Als ze alleen worden geroosterd, roosteren peaberries naar verluidt gelijkmatiger omdat ze rond zijn. Door deze vorm kunnen ze gemakkelijk door de braadkamer rollen zonder dat ze vast komen te zitten aan hun randen of een plat oppervlak. Bovendien zou de hogere dichtheid de warmteoverdracht en de braadkwaliteit verbeteren.

Selectie

De belangrijkste factor die peaberries onderscheidt van andere koffiebonen, is het feit dat ze met de hand worden geplukt uit de batch. Hierdoor kunnen de oogstmachines minderwaardige bonen weggooien en worden alleen de beste bonen bewaard om te drogen en te roosteren.

Dit sorteerproces kan tot een aantal dingen leiden. Ten eerste hebben 100% peaberry-melanges inderdaad een iets ander smaakprofiel dan zelfs de bonen van dezelfde boom. (Lees hier later meer over). Ten tweede, en wat nog belangrijker is, is dit de extra arbeid die op de lange termijn de kosten van de bonen doet stijgen.

Prijsstijgingen worden veroorzaakt door de combinatie van gescheiden branden en selectief handmatig sorteren. Lees hieronder of we denken dat de kostenverhoging de moeite waard is.

Smaak

Er is veel smaakvariatie tussen platte en peaberry blends. Er is geen bewijs dat deze variaties de voorkeur geven aan een bepaald of consistent smaakprofiel. Er zijn geen duidelijke trends, afgezien van vage beweringen over brouwsels met een lichtere body en een helderdere of sterkere smaak.

Wat WEL invloed heeft op de smaak van je koffie zijn zaken als herkomst, klimaat, bonensoort, versheid en zetwijze. Als je al een voorkeur hebt, kun je overwegen om de peaberry-variëteit te proberen. Meer informatie over dat onderwerp vindt u hieronder.

Beste Peaberry-koffie

U wilt waarschijnlijk weten of Peaberries de hype en de kosten waard zijn. Daarom hebben we een lijst met peaberry-koffiesoorten samengesteld uit verschillende bronnen, zodat u er een kunt kiezen die het beste bij uw persoonlijke smaak past. Deze koffies kunnen behoorlijk duur zijn, dus we willen dat je het beste krijgt.

Hier is een super vereenvoudigde regionale koffiegids die u als vuistregel kunt gebruiken als u niet zeker weet wat uw smaak is:

Afrikaanse bonen zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een licht, fruitig gebraad . Voor een medium branding kijk je naar Zuid- of Midden-Amerikaanse melanges. De eerste zal een meer klassieke uitstraling hebben, terwijl de laatste de optie biedt voor een meer uitgebalanceerde beker. Donker gebraad met gedurfde smaakprofielen varieert per seizoen, dus het kan zijn dat je wat rond moet huppelen om je kwaliteit op peil te houden.

Onze Topkeuze

Geef me Coffee Angel BB’s

Geef me Coffee Angel BB’s

Deze Colombiaanse koffie, bestaande uit kleine peaberry’s die anders uit Colombiaanse koffiepartijen zouden worden gesorteerd, heeft een geweldige balans tussen chocoladeachtige zoetheid en fruitige zuurgraad.

Gimme Coffees Angel BBs staat op onze lijst van beste peaberry-koffies vanwege de koffiemelkchocolade, vanille, gedroogde kersen en ahornsiroop-proefnotities. Medium gebrande koffie is lekker zoet. Dit is goed nieuws voor mensen die liever zwarte koffie drinken, maar niet te bitter willen.

Deze kleine peaberries zijn afkomstig van kleine boeren in Huila in Colombia. Vervolgens gaan ze naar Gimme Coffee, Ithaca, New York. Ze worden vervolgens geroosterd en in zakken gedaan, zodat u uw uitgebalanceerde ochtendkoffie kunt maken.

Uit Tanzania

Tanzaniaanse Peaberry van Fresh Roasted Coffee LLC

Onze eerste Tanzaniaanse koffie is een licht gebrande koffie met tonen van citroen, perzik en zwarte thee. Dankzij het licht gebrande (en mogelijk magische peaberry-eigenschappen) zet dit een zeer schoon, knapperig kopje. Het werd geoogst in Moshi, op de Kilimanjaro.

Deze optie is mild en aangenaam van smaak. Het bevat ook 100% Arabica bonen. Dat is een teken dat u een kwaliteitsbatch krijgt. Het bedrijf claimt zelf duurzame inkoop en lage CO2-emissiebrandprocessen te hebben.

Volcanica is een merk waarmee we het meest vertrouwd zijn. Dit betekent dat ze producten van hoge kwaliteit produceren. Van hun Peaberry-selectie is hun Tanzaniaanse een van de favorieten bij de fans

Dit brouwsel is een oogst van de Kilimanjaro. Het heeft een intense smaak, rijke body en zuurgraad. U kunt ook enkele subtiele wijnachtige boventonen in het aroma ontdekken. Dit is de enige medium gebrande Tanzaniaanse koffie.

Als dat je echter niet aanspreekt, of als je een fan bent van een ander regionaal profiel, biedt Volcanica ook peaberries uit Brazilië, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala en meer. De Costa Rica-tas is een van onze favorieten, dus je zult hem later op de lijst zien.

Van Hawaï

Hualalai Estate Peaberry Kona Coffee

Als je je nog niet hebt verdiept in de hype rond Kona Coffee, bekijk dan hier ons artikel erover. Dit specifieke merk biedt een smaakprofiel met iets meer pit dan andere opties op de lijst. Het heeft ook minder cafeïne en zuurgraad.

Als je alleen geïnteresseerd bent in Kona Coffee, is dit een van onze topkeuzes. Dus als je op zoek bent naar twee trends met één tas, dan is dit de keuze voor jou.

Dit is een donkere branding, dus het wijkt af van de typische helderheid van de meeste peaberry-opties ten gunste van een intenser, sterker profiel. Het is 100% Kona en !00% Peaberry. We raden deze aan als je espresso wilt maken of gewoon een fan bent van koffie met een meer uitgesproken bitterheid.

Uit Andere Regio’s

Kimera Koffee Fase 1 Peaberry

Fase 1 biedt ons nog een donkere gebrande versie van de peaberry-trend. Ze hebben nog steeds een honingzoete smaak met bloemige tonen en een aroma. Ze zijn afkomstig van één enkele koffieplantage, de Dominicaanse Republikeinse. Al meer dan 40 jaar wordt het landgoed beheerd door dezelfde familie. De boerderij op grote hoogte produceert een rijk en complex brouwsel.

Het bedrijf beweert dat hun peaberry-optie je een hogere cafeïneboost en een zachtere kop geeft dan de platte bessen-tegenhangers.

We hebben een zwak, zoals we eerder zeiden, voor Costa Ricaanse koffie in het algemeen en deze bonen in het bijzonder. Deze is een goed voorbeeld van Volcanica’s superioriteit. Deze peaberries zijn geoogst van Tres Rios en zijn gecertificeerd door de Rainforest Alliance.

Dit peaberry-aanbod heeft een intense fruitsmaak aangevuld met subtiel zoete tonen van citrus. Het is een medium branding, waardoor je kunt genieten van een mooi, uitgebalanceerd brouwsel.

Meest Gestelde Vragen

Welke Regio’s Bieden Peaberry-koffie Aan?

Omdat Peaberries een natuurlijke mutatie zijn, kunnen ze in elk koffiegewas voorkomen. Niet iedereen sorteert ze echter uit hun reguliere batches. Als je koffie met hele bonen koopt van een merk of regio die niet de moeite neemt om ze te scheiden, vind je misschien een peaberry in je gewone koffiezakje.

De enige twee soorten Peaberry-koffie die je zult vinden, zijn die uit Tanzania, West-Afrika of Kona Coffee, Hawaii. Sommige komen misschien uit Brazilië of andere gevestigde koffieregio’s.

Tanzania-koffie bestaat voornamelijk uit Arabica-bonen en heeft vaak tonen van zwarte thee, kiwi, chocolade, citroen en bramen. Peaberry Coffee zou meer smaak hebben door de rijke zwarte bes, die zich ontwikkelt tot een subtielere chocolade.

Peaberries werden ooit Kona-koffiepartijen weggegooid omdat ze als inferieur werden beschouwd. Vanwege hun ongebruikelijke vorm en grootte kunnen Peaberries anders worden geroosterd en de kwaliteit en consistentie van andere batches verminderen. Nu worden de gesorteerde bonen apart verkocht vanwege hun zeldzaamheid en het sorteerproces.

Vergeleken met je typische Kona-koffie, heeft Kona Peaberry Coffee de neiging om intensere citrustonen te hebben met een lichtere body en een complexer aromatisch profiel.

Hoe Worden Peaberries Geoogst?

Zoals je misschien al geraden had, kun je een peerbes niet onderscheiden van platte bessen totdat de vrucht is verwijderd. Om een batch Peaberry-koffie te maken, moet u de gemuteerde bonen handmatig van de rest scheiden. Vervolgens worden ze geroosterd, verpakt en apart verkocht.

Perenbessen Zijn Uiterst Zeldzaam.

Een enkele koffieboom levert doorgaans 1-1 kg gebrande espresso per jaar op. Dat betekent dat elke boom 2.000 tot 4.000 kersen per jaar produceert, wat ongeveer 5-5 kg is voordat het wordt geroosterd.

Nu bevat slechts ongeveer 5% van al die kersen Peaberry Coffee-bonen. Dit is ongeveer 100 kersen, of 11 kg voor het roosteren. Mensen kopen ook zakken die 1-2 kg gebrande bonen bevatten.

Dus om dit nog meer in perspectief te plaatsen. In slechts één jaar tijd verbruikt een koffiedrankje van 2 kopjes per dag 18 koffiebomen. Dit is een behoorlijk hoogwaardige bonensoort, die moeilijk vol te houden kan zijn.

Daarom kan zeker worden gezegd dat Peaberries bijzonder zijn. Hoewel hun smaak misschien niet heel verschillend is, zijn ze zeldzaam.

Het Is Het Waard?

Deze vraag wordt fel bediscussieerd. Peaberry-fanaten beweren dat ze in feite de sleutel zijn tot een door koffie veroorzaakte transcendentie. Peaberry-sceptici beweren dat het een marketingplan is om meer geld te verdienen voor bedrijven.

We denken dat het idee van super-voedende superbonen een beetje vergezocht is. Het is mogelijk om te beweren dat peaberries uit een batch levendiger, zoeter of sappiger zijn dan de rest. Peaberries hebben meestal een ander smaakprofiel dan hun platte broeders vanwege het zeer selectieve proces dat we hierboven beschrijven.

We willen er ook op wijzen dat naast hun dichtheid en vorm ook andere factoren een grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit van koffiebonen. Het maakt niet uit hoe plat of peaberry de bonen zijn, een slechte branding of omgeving zal resulteren in onvoldoende bonen. Je zult merken dat de smaak van de peaberry die je kiest goed smaakt als je van het smaakprofiel en de kwaliteit van de batch houdt.

Concluderend, peaberries zijn niet per se beter dan andere bonen, alleen anders. Dus als je een merk blend vindt dat echt bij je persoonlijke smaak past, hoera! Wees niet ontmoedigd als je favoriete melange niet zo goed is als zijn tegenhanger van peaberry.