Beste Sulawesi-koffie 2021. Een Indonesische Parel Ontdekken

Sulawesische Koffie. Een Indonesisch Juweeltje

Elke koffieliefhebber die koffie serieus neemt, kent het belang van Indonesische koffie. Wist je dat er verschillende soorten en processen zijn van eiland tot eiland?

Sulawesi Coffee is een goed voorbeeld van hoe de landmassa’s van deze eilandengroep kunnen variëren.

Ben je dol op unieke koffies van over de hele wereld? Atlas Coffee Club brengt een wereldreis met koffie tot aan je voordeur. Ontvang 50% korting op je eerste box door hier te klikken

Lees verder om meer te weten te komen over deze unieke Indonesische koffie en over de voordelen van een hoogwaardig brouwsel.

Celebes 101

Laten we beginnen met wat, of liever waar , Sulawesi is. Als je al een tijdje geen aardrijkskundeles hebt gehad (of een les die je meer dan 50 Amerikaanse staten heeft geleerd), kan Sulawesi worden omschreven als een deel van Indonesië. Nu weet je waarschijnlijk wel dat Indonesië een land met meerdere eilanden is; dit gedeelte is een zeer onregelmatig gevormd stuk direct ten zuiden van de Filippijnen (over de Celebeszee).

Het is een van de vier Grotere Soenda-eilanden. Het bestaat uit vier kleine schiereilanden. Topografisch is dit eiland ru Dark Roasted en bergachtig, dus het is vaak gemakkelijker om door de omringende zeeën en golven te reizen dan over land. Verder is het verdeeld in 6 provincies: Noord-Sulawesi, Gorontalo, Midden-Sulawesi, West-Sulawesi, Zuid-Sulawesi en Zuidoost-Sulawesi.

Op Koffie

Zoals op veel plaatsen in de wereld, is er niet echt een concreet verhaal over hoe koffie in de eerste plaats precies in Sulawesi is aangekomen. We hebben wel wat vermoedens. De kans is groot dat de koffieplant in de 17e eeuw door de Nederlanders naar Indonesië is overgebracht.

Na verloop van tijd bloeiden de koffieplanten dankzij de gunstige omgeving en uiteindelijk verspreidden ze zich naar andere Indonesische eilanden, waaronder Sulawesi. Deze koffie was pas in de jaren 70 erg bekend.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

Koffiecultuur

Onlangs is er binnen Sulawesi een druk geweest om een sterkere café- en koffiecultuur te ontwikkelen om de lokale bevolking te verbinden met de producten die ze produceren. Deze trend groeit in regio’s die van oudsher het grootste deel van hun producten exporteerden.

Beste Sulawesi-koffie

Het kan moeilijk zijn om betrouwbare bronnen te vinden om Sulawesi-koffie te kopen, omdat het een minder bekende en geen prioriteitsregio is. Maar totdat de industrie daar wat meer oppikt, hebben we een paar aanbevelingen voor u om te bekijken.

Volcanica Toraja Sulawesi Witte Adelaar Koffie

Onze eerste suggestie is van Volcanica, dus het is duurzaam geproduceerd, Fair Trade en Rainforest Alliance-gecertificeerd. Deze Toraja Sulawesi White Eagle bonen zijn medium gebrand en hebben een zachte smaak en zoete afdronk.

Biologisch geteelde koffie, deze koffie wordt geoogst van de originele Toraja-bomen van Toraja. Deze Toraja-bomen komen voornamelijk voor in het afgelegen Ethiopië, dat algemeen wordt beschouwd als de oorsprong van koffie. Deze bomen zijn meer dan 250 jaar oud en worden overschaduwd door het bladerdak van de jungle.

Hoewel de bonen klein van formaat zijn, hebben ze een geweldige smaak. Om hun unieke smaak te behouden, worden ze apart gehouden van de rest van de bonen.

Vervolgens hebben we Sulawesi Kalossi Coffee van CoffeeBean Direct. Deze planten worden gekweekt op vulkanische bodems op grote hoogte in de buurt van Kalossi. Deze bonen worden langzaam geroosterd totdat ze een licht, aangenaam aroma bereiken.

Ze hebben een lage zuurgraad, wat een geweldige vondst is voor een lichte boon (vooral voor mensen met een gevoelige maag). Het brouwsel heeft ook een rijke, aardse body met tonen van bessensmaak. Ze bieden ook een Dark Roast als je iets donkerder wilt.

Toraja Sulawesi White Eagle-koffie

Nog een Toraja White Eagle-offer. Net als de andere witte adelaarsbonen zorgen deze voor een mooie, zachte smaak en zoete afdronk. Het is een medium branding en bevat zowel aardse tonen als hints van aardbei en cacao.

Ook zijn deze bonen, net als de Volcanica, Fair Trade-gecertificeerd, Shade Grown en Rainforest Alliance-gecertificeerd. De planten worden gekweekt op een hoogte van 4.91,4 m en zijn nat gepeld zoals de meeste Sulawesi-bonen.

Smaakprofiel

Hoewel er enkele regionale verschillen zijn, afhankelijk van welke provincies, zijn er enkele overeenkomsten die je op het hele eiland kunt verwachten. Er zijn drie belangrijke plantensoorten: Bourbon, Pacas en Pacamara. De oogstperiode is juli tot september.

Wat het aroma betreft, kun je een bedwelmende, aardse smaak verwachten met af en toe een vleugje amandel en cacao. De body is rijk en vol met een hoge zuurgraad. Bovendien kunnen smaken variëren van aardse tonen met kruidige, nootachtige of rokerige tonen tot fruitige tonen met een natuurlijke zoetheid.

Hun verwerking is wat Sulawesi-koffie zijn uiteindelijke smaak geeft. De meeste koffie uit deze regio is natgepeld, waar we later op in zullen gaan.

Regionale Afbouw

Fun Fact Hoewel Robusta de meest voorkomende koffiesoort is in Indonesië, is tot 95% van Sulawesi’s koffie Arabica. U weet dus dat u bonen van hoge kwaliteit uit deze regio kunt verwachten.

Toraja

Dit is de grootste teeltregio van Sulawesi. Het heeft vulkanische grond en wordt voornamelijk gedomineerd door hooglanden.

witte Arend

White Eagle-koffie is de meest bekende Toraja-variëteit. Deze Arabica lijkt erg op de Typica vroeggroeiende planten uit Ethiopië. Deze bonen zijn meer dan twee eeuwen oud en zijn de crème de la crème van Sulawesi-koffie.

Omdat ze biologisch en enigszins willekeurig worden gekweekt, is er niet elk jaar een erg grote opbrengst. Meestal worden er slechts tussen de 300 en 600 zakken geproduceerd, dus dit is een relatief zeldzame koffie in het grote geheel van bonen.

Bovendien zijn er niet alleen minder hoeveelheden van deze bonen, ze zijn ook moeilijk te verwerken en te exporteren. Vanwege hun afgelegen locaties is vervoer per paard de enige manier om ze door bergachtige gebieden te vervoeren. Deze reis kan wel 4 dagen duren.

Deze bonen worden daarom gescheiden gehouden van andere bonen om hun authenticiteit te behouden.

Kalossi

Kalossi is de naam van een klein koffiedorp. De koffie-industrie is na Toraja de grootste koffieproducent van Sulawesi. Het drijft zowel de economische als culturele systemen van de regio aan.

Mamasa

De markt voor speciale koffie in dit gebied is niet in dezelfde mate gegroeid als de andere. Het is iets lager in hoogte, dus het heeft een vergelijkbare kwaliteit als de andere lager gelegen koffiesoorten.

Naar Indonesië

Zoals we al zeiden, is Sulawesi te vinden op één eiland in de archipel Indonesië. Hoewel Sulawesi-koffie geen bekende koffiespecialiteit is, is Indonesië in het algemeen niet minder prominent.

Het is zelfs het op drie na grootste koffieproducerende land ter wereld. Ze produceren meer dan 1,5 miljard pond koffie en exporteren ongeveer 65%. Je hebt het waarschijnlijk in actie gezien, want het is goed voor meer dan 8% van alle beschikbare koffie.

Wij denken van niet. Een paar van de meer bekende Indonesische koffiesoorten zijn Sumatraanse, Bali en Java. Klinkt bekend? Dat is wat we dachten. Anderen in het land hechten meer belang aan de koffie-industrie, omdat dit hun belangrijkste economische kracht is. In gebieden als Sulawesi zijn andere gewassen zoals rijst echter nog steeds de pijlers van de koffie-industrie, dus koffie blijft achter.

De Sulawesi-koffie is een uitstekend voorbeeld van hoe zelfs in minder gunstige omstandigheden koffie kan worden geproduceerd van hoogwaardige, ethisch verantwoorde producten. Deze koffies zijn niet makkelijk te vinden.

Wat Maakt Het Speciaal?

Omgeving

De hoogte van de koffie is een belangrijke factor in de kwaliteit van veel Sulawesi-koffiesoorten. Bovendien heeft het een soortgelijk klimaat als populaire Indonesische koffiesoorten, zoals Java en Sumatra, dus de temperatuur en regenval zijn gunstig voor de groei. Het heeft de neiging om warm en vochtig te blijven rond de 70 tot 27 C (midden tot lage 20C).

Een groot deel van deze regio heeft een zwaar bladerdak om de koffiebomen te beschaduwen, wat ook de voorkeur heeft boven fel zonlicht.

Kwekers

De mensen die koffiebonen maken zijn net zo belangrijk als hun omgeving. Het grootste deel van Sulawesi’s koffie wordt verbouwd door kleine boeren, die lukraak planten gebruiken. De productie kan dus behoorlijk wild variëren.

Verrassend genoeg is Sulawesi-koffie niet onderworpen aan enig toezicht of regulering van de overheid, ondanks dat het de grootste export van Indonesië is. De productie is dus extreem gelokaliseerd.

Dit zorgt voor een tweesnijdend zwaard. Sommige boeren kunnen profiteren van de lakse productie. Het gebrek aan regelgeving kan nadelig zijn voor producenten en consumenten, omdat kwaliteit en arbeidsomstandigheden niet worden gecontroleerd.

Meestal worden de bonen door de boer verwerkt voordat ze aan lokale verzamelaars worden verkocht.

Verwerken

Zoals altijd is de methode die wordt gebruikt om de bonen te verwerken, ook nogal belangrijk voor de smaak, maar vooral voor het mondgevoel. In dit geval is een nogal controversiële methode, nat pellen genaamd, meestal de beste keuze.

Wat is natschillen?

Nat pellen is niet hetzelfde als de typische gewassen of natte verwerking die de voorkeur heeft van koffiekenners, hoewel het in sommige opzichten vergelijkbaar is. Deze methode staat ook bekend als Giling Basah en is populair in Indonesië.

Ten eerste moet je weten dat er 3 basislagen zijn die een koffieboon omringen: het fruit of de kers, het slijm en het perkament. Natte verwerking is in principe hetzelfde proces als het verwijderen van de kers of het slijm. Ze worden verpulverd om de kers te verwijderen, vervolgens een nacht gefermenteerd en gewassen om het slijm te verwijderen.

De bonen bedekt met nat perkament mogen twee tot drie dagen in de zon drogen. Dit is veel sneller dan de wekenlange droging die nodig is voor natte verwerking. Ze hebben een intern vochtgehalte tussen 20-24% en 11%.

Extra vocht maakt de bonen delicaat en vochtig als ze in machines worden gedaan om het perkament te verwijderen. Hierdoor is er een grote kans op accidentele beschadiging van de bonen of onvolledige verwijdering van het perkament. Ze worden vervolgens in de zon gedroogd en nog een paar dagen gefermenteerd voordat ze worden geëxporteerd om te worden geroosterd.

Waarom natte romp?

Het nat pellen gebeurt voornamelijk uit noodzaak. De hoge luchtvochtigheid en temperaturen maken het bijna onmogelijk om het perkament en de bonen in de zon volledig te drogen voordat ze worden gepeld. Dit zou resulteren in een dramatische vertraging van een toch al grillige productiesnelheid.

Het effect op de smaak?

Nat pellen resulteert in een zeer sterk bier. Hoewel de brouwsels rijk, zoet en bijna stroperig zijn, kunnen ze zoetheid missen. Als het correct wordt gedaan, zou er niet veel inconsistentie moeten zijn. Vaak is dit echter te wijten aan een gebrek aan of ongeschikte apparatuur.

Sulawesi en Sumatra zijn echter twee Indonesische regio’s waarvan is vastgesteld dat ze meer zorg besteden aan consistentie en kwaliteit in hun productie.

Kleur

Een ander ding dat Sulawesi-koffie echt onderscheidt van andere bonen, is de kleuring. Zelfs donkerdere braadstukken zijn meestal merkbaar lichter dan andere regionale variëteiten. Dat betekent dat je een beetje moet zijn

Hoe Maak Je Het?

De rijke, vaak aardse toon van Sulawesi-koffie leent zich uitstekend voor het zetten van espresso. De lage zuurgraad zorgt voor donkere, zachte brouwsels, of je nu uit een espressomachine trekt of uit een Moka-pot schenkt.

Aeropressen zijn ook een goede optie als je liever papieren filters gebruikt. Dit kan het brouwsel voor sommige mensen wat lichter maken.

Su-long, Wesi Je Later

Je hebt het! Sulawesi-koffie, ondanks dat het een minder bekende regio is in de koffiekrachtcentrale van Indonesië, zal je misschien verrassen met zijn unieke smaak en gevoel. Zorg ervoor dat u uw onderzoek doet naar waar u koopt. Je laat je niet misleiden door slechte koffie en draagt niet bij aan onethische productieketens.

Sulawesi-koffie geeft je een unieke ervaring in cafeïne dankzij de ongebruikelijke verwerking en idiosyncratische groei. Als je van zware, rijke brouwsels houdt die alleen winterhard zijn en goed bestand zijn tegen romige toevoegingen, is dit misschien wel je nieuwe favoriete herkomst.

  • Koffie Feiten

    Ben je op zoek naar een lekker kopje koffie to go? Ontdek of McDonald’s uw eerste keuze moet zijn! Ba Da Ba Ba Ba..

..

  • Koffie Feiten

    Vraagt u zich af waarom Archer Farms-koffie een tijdje geleden uit uw Target-schappen is gehaald? Ontdek waarom en of je het nog ergens anders kunt kopen!

  • Koffie feiten

    Ongelooflijk vruchtbare en rijke grond betekent een aantal van de heerlijkste koffie! Ontdek waar u Hondurese koffie kunt vinden.

  • Dit zijn onze topkeuzes om de beste donkere gebrande koffie te krijgen. Je cafeïnehoudende koffie gaat langer mee als je hem sterker maakt!

  • U kunt genieten van geweldige koffie met meer geloofwaardigheid door onze topkeuzes van de beste fairtrade-koffie op de markt te bekijken.