Beste Colombiaanse Koffiebonen. Beoordeling, Feiten

Beste Colombiaanse Koffiemerken. Wat Is Het En Waarom Is Het Zo Populair?

Inhoud Tonen

Colombia is een van ’s werelds grootste koffieproducenten en staat bekend om zijn productie van hoogwaardige Arabica-koffie.

Wat maakt Colombiaanse koffie zo speciaal? En waar koop je authentiek, Colombiaans? Lees verder om meer te weten te komen over de regio en om tips te krijgen voor het zetten, braden en genieten van deze heerlijke koffie.

Beste Colombiaanse Koffiemerken

Vermijd indien mogelijk het kopen van Colombiaanse producten bij uw plaatselijke supermarkt. Waarom? Omdat het overvloedig, goedkoop en zeker niet vers is.

Is er goede Colombiaanse koffie? Ja, maar niet in bulkbakken bij Supermarkten of vergelijkbare plaatsen. Een goede Colombiaanse boon wordt zelden verkocht als Supremo en Excelso. Deze naam verwijst alleen naar de grootte van de bonen, maar geeft niet de kwaliteit van de bonen weer.

Dit zijn solide opties om online Colombiaanse koffiebonen van hoge kwaliteit te kopen.

De top 5% van een gewas wordt gebruikt om peaberry bonen te produceren. Dit zorgt ervoor dat u de hoogst mogelijke kwaliteit krijgt. Fair Trade gecertificeerde koffiebonen groeien in vulkanische grond op grote hoogte (bijna 60,0 m). Dit is wat hen hun smaakpunch geeft. Liefhebbers van deze bonen melden smaaktonen van mout, walnoten en kersenchocolade, samen met houtachtige chocoladetonen in de afdronk.

De bonen zijn medium gebrand. Op echte Volcanica-manier worden de bonen echter geroosterd nadat ze zijn afgekoeld om hun versheid te behouden.

Deze biologische koffiebonen hebben een zacht maar onmiskenbaar smaakprofiel. De Colombiaanse Supremo-koffie heeft een zoet, fruitig en nootachtig smaakprofiel. Het heeft ook een volle, rijke body met een zachte zuurgraad.

Deze geweldige smaak is te danken aan hun perfecte groeiomstandigheden: ze worden in de schaduw gekweekt in rijke vulkanische as hoog op het Andeano-landgoed in de Andes in Colombia. Nog een keer; uit Volcanica komen betekent dat ze opnieuw worden geroosterd nadat je je bestelling hebt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je bonen zo vers mogelijk zijn.

Copan Trade biedt Colombiaanse Supremo koffiebonen voor thuisbranders vanaf 11 kg. Deze bonen komen uit de Cauca-regio en bevatten primaire cupping-tonen van karamel en amandel. Raadpleeg onze sectie hieronder voor tips en opmerkingen over het braden.

Voor koffiebonen van hoge kwaliteit zonder het hipster-prijskaartje: bekijk hier de selectie van Peets Colombia. Voor donkergebrande Colombiaanse koffiebonen kun je kiezen uit hele bonen of verschillende maalgroottes.

Voor een zoete, heldere kop koffie is de donkere branding evenwichtig en vol. Peets biedt ook Colombia Luminosa aan, die licht geroosterd is en Ethiopische bonen bevat om bloemige aroma’s toe te voegen. Het resultaat is een aangenaam milde, zachte smaak met delicaat zoete aroma’s.

Wat Maakt Colombiaanse Koffie Zo Speciaal?

Van alle bekende koffieregio’s ter wereld is Colombia een van de meest bekende. Waarom?

Smaakprofiel

Colombiaanse koffie bestaat uit vele soorten koffie uit verschillende regio’s. Dit maakt het moeilijk voor iemand om een specifieke reeks smaken te identificeren.

Bepaalde dominante kenmerken komen echter terug:

  • Proevers beschrijven het regelmatig als mild en goed uitgebalanceerd met een medium, zijdezachte body en een zuiverheid in de kop. De zuurgraad is gemiddeld tot hoog , wat resulteert in een helder en levendig brouwsel.
  • Er zijn hints van tropisch fruit, rode of gele bessen en zoetheid die lijkt op suikerriet, karamel of chocolade.
  • Aroma’s worden gedomineerd door citrusvruchten en kruiden.

Dit klassieke Colombiaanse profiel heeft een milde zuurgraad en een sterke karamelzoetheid. Misschien met een nootachtige ondertoon

De Meest Gewilde Bonen In Colombia

Drie van Colombia’s meest gewaardeerde koffiesoorten zijn vernoemd naar de koffieregio’s waar ze werden verbouwd: Manizales, Armenië, Medellin. Ze staan allemaal bij elkaar in het centrale teeltgebied en worden vaak samen onder MAM op de markt gebracht.

Deze regio produceert koffie met een hogere zuurgraad dan die uit de oostelijke regio.

Castillo-koffie is het vermelden waard vanwege zijn populariteit en controverse in Colombia. Het is gefokt om koffieroest te weerstaan en deelt een genetisch erfgoed dat robustabonen omvat. Dit maakt het een twijfelachtige kwaliteit. Castillo staat bekend om zijn zachtheid, aroma en citroenzuur en er zijn aanwijzingen dat het potentieel heeft voor hoogwaardige single-origin bonen.

Caturra-bonen worden beschouwd als een van de beste in Colombia. Ze werden voor het eerst ontwikkeld in Brazilië, maar zijn nu zeer populair in de hele regio. Caturra’s staan bekend om hun heldere zuurgraad, lage tot gemiddelde lichamen en hoge zuurgraad. Ze lopen ook constant risico op koffieroest.

Tinto Coffee, wat zich ongeveer vertaalt naar inktzwart water, is de koffie van de mensen. Het is overal verkrijgbaar op straat in Colombia (voor slechts tien cent per kopje). Tinto staat niet bekend om zijn superieure kwaliteit, maar om zijn bijdragen aan de koffiecultuur van het land. Als je in Colombia bent, moet je een kopje Tinto proberen om een echte culturele ervaring van hun koffie te hebben.

Juan Valdez En De FNC

De regering van Colombia heeft het economische potentieel van hun koffie-industrie al lang erkend en heeft het gestold als onderdeel van de nationale identiteit.

De Colombiaanse telersfederatie of FNC voor Federacin Nacional de Cafeteros de Colombia, werd in 1927 opgericht om de belangen van koffietelers te behartigen.

De FNC introduceerde Juan Valdez in 1959, een langlopende en zeer succesvolle marketingcampagne die door geen enkel ander koffieproducerend land is geëvenaard. Dit is de reden waarom Colombiaanse koffie vaak als goede koffie wordt beschouwd. Het kan zelfs de reden zijn waarom je dit artikel leest!

Vandaag de dag blijft de FNC niet alleen streven naar het genereren van winst, maar ook naar het creëren van een positieve sociale impact. Onderzoeksprojecten, training, milieubescherming en gemeenschapsontwikkeling dragen allemaal positief bij aan Colombia’s half miljoen koffietelers.

Ideale Groeiomstandigheden

Colombiaanse koffieboer

Colombia heeft twee belangrijke groeiregio’s:

  • De hooglanden van de Sierra Nevada van Santa Marta
  • De hellingen van drie delen van het Andesgebergte die door het land lopen

De grotere centrale regio van Medellin beslaat bijna 14.000 km2 en staat ook bekend als het Colombiaanse koffieteeltcentrum. De bergachtige oostelijke regio is kleiner en ligt rond de steden Bogot en Bucaramanga.

Beide regio’s zijn gezegend met vruchtbare vulkanische bodems en boerderijen op grote hoogte met een hoogte van 6.121,9 m. De koffie wordt overwegend in de schaduw verbouwd met temperaturen van 8 tot 24 graden Celsius (46 tot 24 C).

De groeiomstandigheden in Colombia zijn perfect voor het produceren van bonen met een hoge zuurgraad.

Die van de centrale regio staan bekend om hun zware body, rijke smaak en hogere zuurgraad. Bogot is zuurder, maar behoudt een rijkdom. Bucaramanga is milder, vaak zwaar en rijk van smaak.

Verwerken

Colombiaanse arabicabonen worden uitsluitend nat verwerkt, waarbij water wordt gebruikt om de kostbare kersen van het omringende vruchtvlees te scheiden. Natte verwerking is een relatief nieuwe techniek die resulteert in een schoner, helderder en fruitiger product. Het is zeer geschikt voor het felzure Colombiaanse product.

Het groeiende landschap in Colombia bestaat uit kleine boerderijen op steile hellingen. Machinaal oogsten is niet mogelijk, dus de bonen worden handmatig geplukt. Dit proces is inefficiënt, maar resulteert in een product van hogere kwaliteit.

Koffie-industrie In Colombia

Colombia is een grote koffieproducent. Met 12% van ’s werelds koffieproductie zijn ze de derde grootste koffieproducent ter wereld. Dit plaatst hen alleen achter Brazilië en Vietnam, maar in tegenstelling tot deze twee teelt Colombia bijna uitsluitend high-end arabicabonen.

De koffieteelt biedt rechtstreeks werk aan een half miljoen boeren, waardoor het de grootste bron van werkgelegenheid op het platteland is. Colombiaanse koffie groeit bijna allemaal op kleine percelen van 5 hectare groot en wordt onderhouden door eengezinskoffieproducenten.

De industrie wordt geconfronteerd met het grootste risico van klimaatverandering-gerelateerde verschuivingen in weerpatronen. De bonenproductie wordt negatief beïnvloed door stijgende temperaturen en onvoorspelbare regenval. Het meest kwetsbare gewas in Colombia zijn de Arabicabonen.

Klimaatverandering heeft ook bijgedragen aan de opkomst van twee andere grote bedreigingen voor de koffie-industrie: de koffiebessenboorder en koffieroest. Deze plagen bereiken nu grotere hoogten, waar ze meer koffieplantages kunnen infecteren en de opbrengsten kunnen verminderen.

Hoe Je Het Het Beste Kunt Brouwen?

Nu je wat bonen hebt, zorg er dan voor dat je ze op de juiste manier zet. Er zijn veel manieren om Colombiaanse bonen te maken, maar de beste manier hangt af van de herkomst en de branding. Hier zijn enkele veilige brouwmethoden:

Espresso Door hun hoge zuurgraad en milde smaak zijn deze bonen ideaal voor het zetten van espresso. Ze kunnen donker worden gebrand en sterk worden gebrouwen zonder het risico van een openlijke bitterheid. Vanwege hun hoge zuurgraad zijn ze zeer geschikt voor melkachtige espressodranken zoals macchiato’s of cappuccino’s.

De Aeropress De uitgebalanceerde smaak en het zachte, volle mondgevoel van deze bonen maken ze zeer geschikt voor de Aeropress-brouwstijl. Bogota, de hoofdstad van Colombia, organiseert zelfs een jaarlijks Aeropress-kampioenschap dat dient om de brouwcultuur in het land te verbeteren.

Braadtips

Deze single-origin koffiebonen staan bekend om hun aanpassingsvermogen aan verschillende brandingen. Dit is grotendeels te danken aan hun milde smaken en zacht mondgevoel.

Licht gebraad zal de heldere zure natuur van Colombia en ondertonen van citrusvruchten benadrukken. De smaak van de boon blijft behouden terwijl de smaken karamel en cacao naar voren komen.

Medium tot donkere braadstukken hebben intensere smaken en rijke aroma’s. Hoewel ze nog steeds zuur zijn, hebben ze een helderdere fruitigheid en een zoetere cacaosmaak.

Veelgestelde Vragen

Colombian Coffee Is Het De Beste Koffie Ter Wereld?

Colombiaanse koffie is een topkoffie met één oorsprong vanwege de uitstekende groeiomstandigheden en smaakprofielen. De FNC heeft uitstekend werk geleverd in de marketing van de Colombiaanse koffie-industrie. Dit draagt bij aan de overtuiging dat deze koffie de beste is. Probeer wat en zie voor jezelf.

Wat Maakt Colombiaanse Koffie Zo Speciaal?

Colombiaanse koffie heeft een unieke smaak vanwege de groeiomstandigheden en verwerkingsmethoden. Hoogwaardige Arabica-koffiebonen worden op grote hoogte verbouwd. De bonen worden vervolgens op natuurlijke wijze verwerkt op kleine boerderijen. Dit alles leidt tot geweldige koffie.

Colombiaanse Koffie Zuurder Is Dan Andere Koffiesoorten?

Ja, Colombiaanse koffie van goede kwaliteit is over het algemeen zuurder. Dit komt door de groeiomstandigheden: grotere hoogten bij lagere temperaturen.

Dit komt meer door de temperatuur dan door de hoogte. Koelere koffies rijpen langzamer, wat zorgt voor de ontwikkeling van complexe smaken. Wanneer het wordt gebrouwen, is het meestal zuurder en aromatischer dan die koffie die in warmere klimaten wordt verbouwd, lager op dezelfde berg.

Disfruta De Tu Caf, Amigo! (Geniet Van Je Koffie, Vriend!)

Colombia en koffie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en ik hoop dat dit artikel je enig inzicht heeft gegeven in waarom. Hooggelegen vulkanische bodems en een toewijding om alleen de beste arabica-koffiebonen te verbouwen, hebben deze Zuid-Amerikaanse natie een welverdiende gouden reputatie gegeven.