Hoe Wordt Koffie Gemaakt?

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat koffie een onderdeel is van het dagelijks leven. Maar in feite legt elke koffieboon een lange weg af, komt hij veel mensen tegen en doorloopt hij vele processen om in jouw kopje terecht te komen. Laten we zijn reis volgen. Je hebt des te meer reden om van dat volgende kopje koffie te genieten.

Koffie Telen: Van Zaadje Tot Plant

De eerste stap in de koffieproductie is het kweken van een koffieplant. Een bloeiende struik is wat koffie groeit. Hoewel koffie ooit afkomstig was uit Afrika en tropisch Azië, wordt het nu over de hele wereld gevonden. Deze koffiebomen, vooral die welke de beste koffie produceren, gedijen alleen in bepaalde klimaten, meestal die in de buurt van de evenaar. De regio’s waar koffiebonen vandaan komen, staan gezamenlijk bekend als de koffiegordel.

Je kunt er meer over leren in deze snelle en informatieve video:

De belangrijkste voorwaarden voor het verbouwen van koffie zijn voldoende zon, geen vorst, veel regen en goed doorlatende grond. Andere factoren, zoals mineraalrijke bodems, hoge ligging en constante temperaturen van dag tot nacht, dragen bij aan het verbouwen van hoogwaardige koffie .

Er zijn twee hoofdsoorten koffie, ARABICA en ROBUSTA. Arabica koffiebonen zijn superieure koffiebonen. Ze hebben zoetere, complexere smaken en zijn moeilijker te kweken. Robustabonen hebben sterkere smaken en meer cafeïne. Ze zijn echter veerkrachtiger en bestand tegen zware omstandigheden. Beide soorten koffiebonen hebben hun plaats in de koffie-industrie.

Koffiekersen zijn de vruchten van koffieplanten. Het hart van elke koffiekers zijn twee bonen – of af en toe een koffieboon, een peaberry, maar dat is een verhaal voor een andere dag.

Koffieverwerking: Van De Plant Tot De Groene Koffieboon

Koffieverwerking Van De Plant Tot De Groene Koffieboon

Koffieverwerking is de stap van het verwijderen van de koffiebonen uit de koffiekers en het drogen ervan. Dit resulteert in sperziebonen die je kunt bewaren tot het roosteren.

Er zijn drie belangrijke verwerkingsmethoden:

  • Natuurlijke verwerking: Ook bekend als droge verwerking, deze oudste methode. De koffiebessen, ook wel koffiebessen genoemd, worden in de zon gelaten om te fermenteren, waarna het fruitige vruchtvlees wordt verwijderd. Omdat de bonen suikers uit fruit opnemen, zijn bewerkte koffies meestal zoeter. Dit is de moeilijkste bestrijdingsmethode, omdat de kersen in de zon kunnen rotten als ze niet worden verzorgd.
  • Gewassen verwerking: Ook wel nat proces of natte verwerking genoemd. Het fruit wordt voor de fermentatie van de bonen verwijderd. Hoewel de koffie consistenter is en een betere smaak heeft, kan afvalwaterbeheer milieuproblemen veroorzaken.

Gewassen koffies kunnen hun oorspronkelijke smaak behouden als ze goed worden gewassen.

  • Honingverwerking: dit is in wezen een mix van de eerste twee. Deze nieuwe methode gebruikt slechts een kleine hoeveelheid kers om het te verwijderen voor fermentatie en drogen. De resulterende koffie is zowel zoet als schoon van smaak.

Koffiebranden: Van Groene Tot Bruine Koffieboon

Koffiebranden Van Groene Tot Bruine Koffieboon

De koffie krijgt zijn rijke bruine kleur door het branden. Door het roosteren wordt de koffie beter oplosbaar, zodat je al zijn glorieuze smaak kunt extraheren tijdens het zetten, en het voegt eigen smaken toe.

De smaak van een braadstuk hangt af van de tijd en temperatuur van het braden. Licht gebrande bonen behouden de smaak van hun oorsprong met heldere, bloemige en fruitige smaken. Medium gebrande koffies krijgen sommige aroma’s van karamelisatie van het gebrande. Donker gebrande koffie krijgt veel van zijn karakter door het brandproces, met geroosterde smaaktonen en een volle body.

Brouwen En Extractie: Van Koffiebonen Tot Koffiedrank

Brouwen En Extractie Van Koffiebonen Tot Koffiedrank

Er zijn veel manieren om koffie te zetten. Er zijn altijd nieuwe methoden. Maar in de kern doen ze allemaal hetzelfde.

Bij het brouwen worden de oplosbare smaakstoffen uit de koffiebonen in heet water geëxtraheerd.

Om deze extractie te vergemakkelijken, malen we de koffie. Hoe sneller je de koffiebonen haalt, hoe fijner ze zijn. Om snel een shot te krijgen, moet je fijn malen. Voor een pour-over is een medium maling het beste. Een grove maling is beter voor koude brouwsels of Franse persen.

Veelgestelde Vragen

Wat Is Oploskoffie?

Zijn koffiebonen zaden?

Koffiebonen zijn zaden. Dit zijn de zaden van de koffieboom en bevinden zich in het midden van de vrucht van de plant. De koffiekers is de naam die aan de vrucht van de koffieplant wordt gegeven.

Is Koffie Een Graan?

Koffie is geen graan. De koffieboon is eigenlijk een koffiezaad. Het zijn eigenlijk geen bonen.