Hoe Maak Je Mexicaanse Koffie

Vergeet de dronken recepten die je online hebt gezien. Dit is het echte werk. Een traditionele Mexicaanse koffie, bekend als caf de olla , staat ver af van de met Kahlua beladen cocktails die vaak dezelfde naam dragen. Sterk, zoet en gekruid, dit is de ware smaak van Mexico.

Dit eenvoudige Mexicaanse koffierecept kan thuis worden gemaakt.

WAT HEB JE NODIG

  • 4 kopjes water
  • 4 eetlepels gemalen koffie, bij voorkeur donker gebrand
  • 85 g piloncillo of bruine suiker (panela).
  • Mexicaans kaneelstokje 1 stokje
  • Optioneel: 1 steranijs
  • 1 kruidnagel (optioneel)
  • Optioneel: Schil een sinaasappel

IN EEN OOGOPSLAG

Café De Olla

Deze drank staat in Mexico bekend als caf de olla , wat zich vertaalt naar koffie uit een pot. De aarden pot die ze gebruiken om de drank te maken, is de naam van het ingrediënt. Dit is niet alleen traditioneel, maar het geeft ook smaak aan de drank. Zoals bij alle traditionele recepten, verschilt het exacte recept van de drank van regio tot regio en van huis tot huis.

Caf de olla bestaat op een spectrum, niet alleen van zoetheid, maar ook in hoe het wordt bereid.

Waar je deze Mexicaanse koffie ook drinkt, het recept bevat altijd de basisprincipes van koffie, piloncillo en kaneelstokjes. Toch zijn andere kruiden en sinaasappelschil veel voorkomende toevoegingen.

Wat Is Piloncillo?

Piloncillo is de traditionele zoetstof voor caf de olla. In andere delen van Zuid-Amerika wordt dit panela of rapadura genoemd. Het is een soort ongeraffineerde suiker die wordt gemaakt door rietsap in te koken en vervolgens in kegelvorm te laten uitharden.

Als je geen echte piloncillo te pakken kunt krijgen, zou bruine suiker of rietsuiker goede vervangers zijn.

Het smaakt rijk en bitter zoals melasse.

Welke Koffie Moet Ik Gebruiken?

Mexicaanse Koffiecocktail: Ja, Het Is Een Ding.

Als u zoekt naar een Mexicaans koffierecept, wordt u waarschijnlijk begroet met een lange lijst cocktailrecepten. Deze dessertachtige drank heeft enkele variaties, maar is meestal een mix van gezette koffie, bruine suiker, Kahlua en tequila. Dit heerlijke dessert wordt geserveerd met slagroom en kaneel gegarneerd met geraspte chocolade of kaneel.

Als je op zoek bent naar meer alcoholische brouwsels, hebben we een complete gids gemaakt met onze favoriete recepten voor koffiecocktails.

Er is niets ingewikkelds aan het maken van deze Mexicaanse koffie. Met slechts een paar ingrediënten (of eenvoudige pantry-vervangers) maak je in 15 minuten de smaak van Mexico.

Uw Smaken Kunnen Worden Verwarmd

Voeg het water, kaneel, piloncillo en water toe aan de pot. Voeg ook andere kruiden of sinaasappelschil toe als je het gebruikt. Zet op middelhoog vuur tot het water zachtjes kookt en de piloncillo is opgelost. Om de suikerklontjes af te breken, moet je het mengsel waarschijnlijk af en toe roeren.

Pro tip: als je geen olla hebt, kun je elke middelgrote pan gebruiken, maar een geëmailleerde Dutch Oven is een geweldig alternatief.

Voeg Je Koffie Toe

Roer de gemalen bonen erdoor zodra de piloncillo is opgelost. Bedek de pot met een deksel en laat het vijf minuten staan. Dit is waar het eigenlijke brouwen plaatsvindt, waardoor het een onderdompelings-/weekmethode is (zoals de Franse pers) in plaats van de meer oude afkookmethode.

Een tip: voor een frisser smakende kop koffie maal je de bonen terwijl het water opwarmt.

Zeef En Serveer

Als het klaar is met trekken, is het tijd om de hete koffie in je favoriete kopje te zeven en te genieten! Het gebruik van een Mexicaanse mok van klei (zoals een kleinere versie van de olla) is het meest authentiek en draagt bij aan de smaak. Elke keramische mok kan worden gebruikt. Mexicaanse koffie kan zwart worden geserveerd.

Pro-tip: om het meeste bezinksel te verwijderen, probeert u de koffie door een dubbele laag kaasdoek te persen.

Laatste Gedachten

Als je een fan bent van zoete of gekruide drankjes, kan een Mexicaanse koffie een geweldige manier zijn om je cafeïneroutine te doorbreken. Het vereist wat extra ingrediënten, maar als je ze eenmaal bij de hand hebt, is het gemakkelijk om er een normale traktatie van te maken.

Veelgestelde Vragen

Wat Is Het Verschil Tussen Mexicaanse Koffie En Cubano-koffie?

Er zijn een paar verschillen tussen Mexicaanse koffie en Cubano-koffie, hoewel ze zowel sterk als zoet zijn. Mexicaanse koffie heeft kruiden en is doordrenkt door te trekken. Cubano-koffie lijkt meer op een espresso.

Is Mexico Een Koffieland?

Mexico verbouwt ongeveer 4,5 miljoen zakken koffie per jaar, maar minder dan de helft hiervan is beschikbaar voor export. Het belangrijkste gewas van Mexico zijn Arabica-bonen, terwijl 4% Robusta wordt verbouwd.

Is Mexicaanse Koffie Sterk?

Mexicaanse koffie staat bekend om zijn sterke smaken van koffie, suiker en kruiden. Het zal hetzelfde smaken als elke koffie die is gezet met behulp van onderdompeling of weektechnieken. Elke portie Mexicaanse koffie heeft 1 eetlepel gemalen koffie. Dit recept kan ook gemaakt worden met cafeïnevrije koffie.